Plnější svaly a delší výkon: 3 cesty, jak užívat elektrolyty

Když se potíme, ztrácí tělo vodu, toxiny a minerály. Většina lidí pak ale doplňuje pouze vodu. Tím mohou nebezpečně naředit krev a způsobit si hyponatrémii (nedostatek solí v těle), na kterou už někteří sportovci i zemřeli (většinou šlo o maratonce, kteří pili vodu během závodu). Daleko spíše než smrt ale hrozí prostá ztráta výkonu, kdy člověk popíjející pouhou vodu zkrátka nedostihne tréninkové tempo jedinců, kteří doplňují i minerály. A k tomu jsou tu elektrolyty.

K užívání elektrolytů mě nikdo nemusel přemlouvat. Zvyšují totiž zadržování vody ve svalech a dodávají tak muskulatuře plnost. Vypadáte proto pořád napumpovanější a už jen skrze tento efekt možná díky lepším pákovým poměrům přidáte pár kilo i na základních cvicích (hlavně bench pressu a dřepu, na mrtvém tahu tolik ne). Stačí si dát odměrku už ráno, trochu se rozhýbat, a z domu odejdete o kousek větší. (Přidejte červenou řepu a dovedete to k dokonalosti.)

Ale tělo neztrácí elektrolyty jen pocením. Jsou potřebné pro nesčetné množství tělesných procesů, zejména pro správnou funkci svalů a zachování vysokého mentálního výkonu. Potřeba elektrolytů se zvyšuje v případě podvýživy, nedostatku spánku, stresu a těžkého tréninku. V takových stavech jde doslova o elixír, který vás probere a navrátí ztracenou sílu.

Kdy elektrolyty užívat?

1) Ráno po probuzení

Probouzíme se mírně dehydratovaní. Ranní sklenice vody nakopne trávení a rozjede přirozenou detoxikaci. Ale naše tělo je mírně slané a příliš velké množství čisté vody bez jídla tuto rovnováhu narušuje. Chce to špetku himalájské soli pro necvičící, nebo odměrku elektrolytů pro lidi, kteří sledují nárůst svalové hmoty. (I kokosové ořechy jsou výborné, pokud máte na dovolené tu příležitost.)

2) Během tréninku

Pokud cvičíte tvrdě, elektrolyty jsou nutností pro udržení nasazení od začátku do konce. Krom akumulace vody ve svalu se elektrolyty účastní vedení nervového signálu a svalová kontrakce. Umožní tedy vyšší produkci síly a výbušnosti.

Obzvlášť se elektrolyty vyplatí při trénincích na slunci, v horku nebo kdykoli dochází ke zvýšenému pocení.

3) V sauně

Sauna vám poskytne hranu ve spalování tuků, naboostuje detox a dost možná i prodlouží život. A skvěle se v ní medituje! Ale ztráta minerálů v sauně může být vyloženě nebezpečná, pokud člověk žíznivě vypije litr čisté vody a naředí krev do maxima. Silně pak zatíží i ledviny, které se situaci budou snažit nějak vyrovnat. Znova proto doporučuji špetku barevné soli nebo elektrolyty, pokud v sauně postavou chcete i udělat dojem.

To je určitý základ. Osobně mám rád efekt na plnost svalů a energii, a tak využiju každý důvod, abych tam odměrku poslal. Půl dne na slunci na bazéně? Delší tůra do přírody? Perte to do mě! A řepu prosím!

A to je všechno! Vyberte si příchuť -> doplňte elektrolyty -> užijte si větší plnost svalů, mentální benefity a hlavně produktivní výkon v posilovně!

Slané moře při západu slunce

Slaná voda moře - ne ta vykastrovaná z kohoutku

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.