D3K2 jako nepostradatelný doplněk nejen pro sportovce

V našem dalším článku o suplementech si přiblížíme doplněk, který je svými účinky v dnešní době takřka nepostradatelný nejen pro vrcholového sportovce, ale i pro běžného nesportujícího člověka. Jak jste již pravděpodobně poznali z názvu článku, budeme si povídat o suplementu D3K2 a probereme si nejen efekty jednotlivých vitamínů, ale také mnoho dalších informací, které by váš pohled na tento doplněk měly naprosto změnit.

Potřebujeme vůbec vitamín D?

Vitamín D je steroidní hormonální prekurzor, který v našem těle ovlivňuje přes 200 různých chemických reakcí. Je důležitým hormonem při metabolismu vápníku a fosforu, což ho řadí do role nepostradatelného faktoru pro pevné kosti, silné klouby a zdravé zuby. To ale není zdaleka jediné pozitivum vitamínu D. Bylo provedeno hned několik různých studií, které potvrdily, že nízká hladina vitamínu D je hlavním rizikovým faktorem při vzniku chřipkových onemocnění způsobovaných viry. O tom ale až později. Z chemického hlediska rozlišujeme vitamín D2, zvaný též ergokalciferol a vitamín D3 neboli cholekalciferol. Právě druhé ze zmiňovaných forem budeme v dnešním článku věnovat větší pozornost.

Máme vitamínu D dostatek?

Mezi širokou veřejností převažuje názor, že vitamínu D máme v těle dostatek, protože jeho hlavním zdrojem je sluneční záření. Pro pochopení reality si ale musíme uvědomit, že sluneční svit automaticky neznamená, že naše tělo antirachitický vitamín získává. Například pokud je Slunce nízko, paprsky UVB záření k nám vůbec nepronikají, protože se odráží od ozonové vrstvy. Dalšími aspekty, které množství ergokalciferolu a cholekalciferolu v našem těle snižují, jsou ochranné opalovací krémy, koupele v teplé vodě či časté sprchování, geografická poloha, věk a dokonce i barva pleti (osoby s vyšším obsahem melaninu v krvi mají obecně vitamínu D méně).

 
I když je slunce tím nejvýraznějším zdrojem vitamínu D, rozhodně jeho pozitivní vliv neúčinkuje celý den stejně.

Dokážu vitamín D získat ze stravy?

Cholekalciferol se nachází především játrech, vaječném žloutku či rybím tuku. Velmi dobrým zdrojem antirachitického vitamínu je například losos, kde ve 100g najdete téměř 650 UI vitamínu D3. Za dobrý zdroj tohoto vitamínu se dá považovat i mléko, ale jak jsme již rozebírali v našem článku o proteinu z kozí syrovátky, kravské mléko není příliš dobrou potravinou pro lidskou konzumaci. Jednak díky ztrátě enzymu zvaného chymosin nedokážeme trávit laktózu, jednak může podle mnohých teorií obsahovat hormony atd.

I když tedy značnou část přijmu vitamínu D pokryje výše zmíněný sluneční svit a správná strava, suplementace vitamínu D je naprosto na místě, obzvlášť pak u sportovců.


Skvělým zdrojem vitamínu D může být například losos, který vašemu tělu zároveň dodá i spoustu kvalitních bílkovin.

K čemu vitamín D vlastně slouží?

Jak jsme již nakousli v naší úvodní charakteristice vitamínu D, zajišťuje nejen pevné kosti a zdravé zuby, ale také posiluje imunitní systém. Plní ale mnohem více důležitých funkcí. Tak například je nezbytný pro správné fungování a vývoj mozku a jak prokázaly nejrůznější vědecké publikace, dokáže skrze podporu správné funkce hepatopankreatu regulovat hladinu glukózy. Pro větší přehlednost tohoto článku zmíníme další benefity vitamínu D jen v bodech:

  • Dokáže zlepšovat svalovou kontrolu
  • Ovlivňuje zdraví kostí, kloubů i zubů
  • Zlepšuje imunitní systém
  • Může regulovat růst nádorových buněk
  • Omezuje riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění

Potřebujeme vůbec vitamín K?

Vitamín K je v tucích rozpustný vitamín, který je nezbytný pro správné srážení krve, mineralizaci kostí a metabolismus proteinů cévní stěny. Důležité je hned na úvod zmínit, že existuje vitamín K1 a K2. Jenže pokud jde o využitelnost z potravinových doplňků, podle odborných zdrojů je vitamín K2, který všechny námi nabízené doplňky obsahují, o téměř 80-90%lépe využitelný. Deficit tohoto vitamínu vede ke špatné srážlivosti krve, osteoporóze a zvýšenému riziku zlomenin.

Máme vitamínu K dostatek?

Stejně jako v případě výše rozebraného vitamínu D, bývá i vitamín K velmi často podceňován a mnozí ho dokonce považují za nedůležitý vitamín. Jeho významnými zdroji jsou například oleje, především pak olivový, řepkový či sojový. I v tomto případě se ale vyskytuje jedno velké ALE. Tentokrát je háček v tom, že tzv. hydrogenace (tedy nechvalně známé ztužování tuků) snižuje biologickou hodnotu obsaženého vitamínu K. Dalším výrazným zdrojem je například listová zelenina, ale v tomto případě se jedná spíše o sezónní produkty, proto v určitých částech roku hrozí deficit.


Olivový olej je sice skvělým zdrojem vitamínu K, ale pouze za předpokladu, že neprošel procesem tzv. hydrogenace.

K čemu vitamín K vlastně slouží?

Kromě výše zmíněných efektů je vitamín K zodpovědný i za správné fungování jater, podporuje srdeční funkce a snižuje hladinu „špatného“ (tedy LDL) cholesterolu v krvi. Dále napomáhá k syntéze vápníku v organismu, což dále ovlivňuje jejich správný vývoj, snižuje riziko zranění či zlomení a taktéž zamezuje osteoporóze. Za rozepsání stojí jistojistě i jeho efekt na správné srážení krve, protože právě „koagulace“ dala samotnému vitamínu název. V podstatě tento vitamín zamezuje přebytečnému krvácení a podílí se na zastavení již probíhajícího. Bez vitamínu K by nás zachvátilo nejen neustále krvácení z nosu, ale také trombóza či vnitřní krvácení. Pro dobrou přehlednost zmíníme, stejně jako v případě vitamínu D, další pozitiva pouze v bodech:

  • Ovlivňuje správný vývoj kostí
  • Zajišťuje správné srážení krve
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Podílí se na buněčném růstu
  • Metabolizuje proteiny cévní stěny

Proč právě suplement D3K2?

Od obecných charakteristik jednotlivých vitamínů bychom teď měli přistoupit ke konkrétním vlastnostem produktů D3K2, které na našem e-shopu najdete jak od výrobce YPSI, tak i Edubily. Tyto dvě látky se v jednom suplementu totiž nenachází jen tak náhodou.  Bylo provedeno hned několik studií, které prokázaly, že při suplementaci vitamínů D3 aK2 vede ke zvýšení hustoty kostního minerálu, což se projeví mimo jiné i na silných a zdravých kostech.

Poněkud paradoxní je i fakt, že v případě bolesti kloubů se každý hned spoléhá na suplementaci vápníku. Ta je ale naprosto zbytečná, v některých případech možná až kontraproduktivní. Vápník je totiž jeden z mála minerálů, který v naší stravě rozhodně není deficientní a jeho dobrým zdrojem je například i syrovátkový protein. V případě, že máte potíže s klouby tedy doporučuji raději zvolit D3K2 a vápníku se vyhnout.

Jak bych měl D3K2 užívat?

Aby byla zajištěna maximální využitelnost doplňku, nejedná se o pilule, nýbrž o tekutý roztok. Ten se nachází ve tmavém skle, aby nemohlo dojít k narušení efektu vitamínů vlivem slunečního záření či přílišného světla. Ideální je užívat jednu kapku z pipety denně. Důležité je i načasování. Jelikož se jedná o vitamíny rozpustné v tucích, jeví se jako ideální užívání bezprostředně po jídle nebo i při něm.

Jaký je tedy závěr?  

I když D3K2 rozhodně není tím nejdůležitějších suplementem, rozhodně se ho z výše uvedených důvodů vyplatí užívat. Zlepšíte tím nejen kvalitu svých kostí, ale také celkový stav imunitního systému, snížíte hladinu cholesterolu a obecně uděláte opravdu velký krok dopředu pro vaše celkové zdraví a vitalitu.

VÍCE O PRODUKTU ZDE
 

 

 

 

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.