Může protein z kozí syrovátky konkurovat osvědčeným produktům?

V dnešním článku se budeme věnovat suplementu, který bývá v oblasti sportovní výživy skloňován čím dál tím častěji, a sice o proteinu. Jak jste ale nejspíše vyčetli z názvu článku, nebudeme se bavit o tak úplně běžném proteinu, který většina z vás používá, nýbrž o proteinu z kozí syrovátky. Představíme si jeho benefity, negativa, případná rizika i aspekty, ve kterých všechny ostatní proteiny předčí. Ještě předtím si ale v krátkosti představíme ty nejčastěji používané proteinové doplňky.

Jaké druhy proteinů existují?  

Přestože na toto téma bylo napsáno snad tisíc článků, které v podstatě opakují vždy to stejné, musíme to pro co největší komplexnost a přehlednost shrnout i zde.

Syrovátkové proteiny

Syrovátkové proteiny jsou vůbec nejčastější a nejpoužívanější proteinové přípravky. Hlavními benefity takových produktů je nízká cena, výtečný aminokyselinový profil, dobrá vstřebatelnost zapříčiněná vysokou biologickou hodnotou a v neposlední řadě také skvělá chuť. Dále bychom tu mohli jistě mluvit o možných způsobech výroby, rozdělení z hlediska délky vstřebatelnosti a dalších aspektech, ovšem to vše shrnují mnohé odborné články, a proto se raději posuneme dál.

Micelární kasein 

Micelární kasein se, stejně tak jako syrovátka, získává z mléka (nejčastěji toho kravského), ovšem liší se délkou své vstřebatelnosti. Kaseinové produkty se velmi často také označují jako „night proteiny“, protože mají své opodstatnění především před spaním. Výhodami takového proteinu je především vysoký obsah vápníku, dobré aminospektrum a postupné uvolňování po dobu až 8 hodin. Nevýhodou může naopak být vyšší cena.


Skvělým zdrojem micelárního kaseinu je například obyčejný tvaroh ve vaničce.

Sojový protein

Sojový protein je o poznání horší protein, který je oblíbený především mezi vegany. Na rozdíl od dvou předchozích neobsahuje žádnou laktózu a dalšími výhodami je i nízká cena, plnohodnotné aminospektrum a minimum tuku. Nevýhodou je ale odporná chuť (ve většině případů), nižší biologická hodnota, a tudíž také horší vstřebatelnost.

Hovězí proteiny

Hovězí proteiny jsou dalším diskutovaným zdrojem bílkovin. V ideálním případě se jedná o skvěle využitelný protein z kvalitního masa, ovšem naprostá většina výrobců si pomáhá levnějšími a hůře stravitelnými zdroji- například hydrolyzovanou kolagenní bílkovinou. Důležité je podotknout i to, že maso byste měli přijímat v pevné podobě, nikoliv jako instantní nápoj.


Pořádná porce steaku je vždycky lepší, než uměle chutnající hovězí protein s vanilkovou příchutí.

Syrovátkový protein z kravského mléka?

Jak jste si již jistě všimli, mléko je potravinou dosti kontroverzní. Zatímco dříve nebyly o jeho vhodnosti žádné pochyby, poslední dobou jich přibývá stále více. I když některé z nich jsou nesmyslné a nepravdivé, jako například že konzumace mléka zahleňuje, což vyvrátily mnohé vědecké poznatky, jiné jsou skutečně pravdivé.

V čem tkví problematika kravského mléka?

Kravské mléko je snadno dostupné, levné, bohaté na vápník,… Ovšem má i svá negativa. Mezi ta největší patří například i fakt, že jsou krávy dojené ve stresu, neboť využíváme nejmodernější technologie, které jsou pro krávy nepřirozené. Hladina stresových hormonů krav tak dosahuje opravdu vysokých hodnot a bohužel tyto hormony unikají do mléka.

Poněkud dvojsečné je to i s obsahem vápníku v mléce. Díky hojné koncentraci ho totiž naše tělo nedokáže strávit, a proto ho vyloučí. Bohužel se ale tímto procesem naruší acidobazická rovnováha, a tudíž se po čase zhorší i vstřebávání vápníku samotného, stejně tak jako ostatních cenných složek (např. vitamínu D).

  

Jak je to doopravdy s laktózou?

Odborné weby tvrdí, že celkem 75% světové populace nedokáže v dospělosti trávit laktózu, jinak řečeno také mléčný cukr. Je to dáno tím, že s rostoucím věkem klesá produkce chymozinu, což je enzym zodpovídající za koagulaci a následné strávení mléka. Pravidelná konzumace laktózy s sebou nese velké množství negativ. Jedním z nich je například nadýmání, které je způsobeno schopností laktózy natáhnout vodu z vnějšího okolí směrem do střev. S nadýmáním mohou být spjaté i laxativní účinky a tlakové bolesti v oblasti střev.

K rozštěpení laktózy na glukózu a galaktózu je zapotřebí enzym zvaný laktáza. Problém ovšem tkví v tom, že velké procento moderní populace má tohoto enzymu nedostatek. Pokud laktóza není rozštěpena, putuje do záhybů tlustého střeva, kde se usazuje a štěpí se na další složky. Při tomto procesu vzniká kyselina mléčná a kyselina octová, ale také škodlivý metan.

Poslední nezpochybnitelnou nevýhodou laktózy je i její schopnost podporovat množení bakterií v organismu. To může vést k narušení střevní mikroflóry a dále k větší propustnosti sliznice střev. I když to zní neškodně, skrze sliznici může dojít ke zvýšenému pronikání nestrávených částí potravy do krve, což by mohlo způsobit v krajním případě i vážnou intoxikaci.

Jak je to doopravdy s kaseinem?

Problematikou kaseinu a jeho vlivu na zdraví člověka se zaobírali vědci na univerzitě v Cantenbury na Novém Zélandu. Vědci zjistili, že vzájemný vztah mezi mléčným proteinem a úmrtím vlivem srdečních chorob byl výraznější, než vztah mezi výše zmíněnými srdečními chorobami a cigaretami. A to už je poměrně zarážející. A právě proto někteří lidé věří, že tzv. betakasein dokáže organismus člověka zatížit podstatně méně, než alfakasein.

Proč bych měl utrácet peníze za protein z kozí syrovátky?

Pravděpodobně si teď říkáte, proč byste měli místo osvědčeného proteinu z kravské syrovátky, který je podstatně levnější, investovat do dražšího proteinu z kozí syrovátky. Pokud pomineme výše zmíněnou absenci možných hormonů, pak určitě oceníte následující:

Větší obsah aminokyselin

Pokud porovnáme protein z kozí a kravské syrovátky, zjistíme, že kozí má mnohem lepší spektrum aminokyselin. A důležité je podotknout i to, že jsme záměrně nevybírali ty nejhorší kravské proteiny, ale vítěze různých nezávislých žebříčků a podobných srovnání. Pokud jde například o glutamin, v našem kozím proteinu najdete hned 15,5g, kdežto v některých jiných produktech jen 7g na 100g produktu. Podobně převažuje kozí protein i v obsahu BCAA a dalších aminokyselin.

 
Glutamin zajišťuje nejen lepší regeneraci, ale ovlivňuje také anabolické hormony a zlepšuje imunitní systém.

Naprostá čistota produktu

Druhým benefitem kozího proteinu je i jeho naprostá čistota. Nenajdete v něm žádné stopy kravského mléka a dokonce ani kontroverzní sladidlo aspartam, které výrobci „obyčejných“ proteinů velice rádi používají.

Je skvělou alternativou pro osoby s problematickým trávením laktózy

Pokud patříte k výše zmíněným 75% populace, kteří mají problém s trávením laktózy, pak pro vás bude kozí protein jistě podstatně lepší volbou. Díky tomu, že neobsahuje alfakasein, ale betakasein, který je svojí chemickou strukturou velmi podobný mateřskému mléku, dosáhnete prvotřídní stravitelnosti a vyhnete se možným rizikům, které s sebou přináší právě alfakasein.

Jaký je tedy závěr?

Proteiny z kozí syrovátky mohou být skvělou alternativou pro sportovce, kteří mají zvýšené nároky na příjem bílkovin, ale zároveň se chtějí vyvarovat přílišné konzumaci kravského mléka. Jediným negativem takovýchto proteinů je vyšší cena, takže naprosto chápeme, že většina studujících cvičenců raději sáhne po kravské syrovátce, která je levnější. Pokud ale máte na výběr, rozhodně z vlastní zkušenosti doporučuji spíše ten kozí.

VÍCE O PRODUKTU ZDE

 

 

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.