Stres a jeho vliv na organismus

herbs

Stres a jeho vliv na organismus

Můžu s klidem říci, že stres je zabijákem dnešní doby. Každý den jsme mu vystavováni a každý den se s ním potýkáme.

Když ráno chvátáte do práce, když trčíte v koloně, ze strachu, co řekne šéf, když jste zase nepřišli včas... Ale také při dýchání smogu, cigaretového kouře, nebo při používaní kosmetiky.

Se stresem se ale nepotýkáme jen ve spojení s prací, nebo enviromentalními vlivy, ale také se sportem. Ano, trénink je stresová záležitost a když se to s ní přehání, rozhodně to není nic pozitivního.

Za slovo stres se dá schovat všechno, právě proto si ho tak ráda bere do úst WHO, když si neví rady! „Vám prostě nic není, vy se jen příliš stresujete. Pošlu Vás k psychologovi, ať Vám předepíše prášky na zklidnění.“

Na druhou stranu faktem je, že si stres dost často způsobujeme sami a určitě na tom budou lépe flegmatici, než cholerici. Bereme si vše až příliš a ve velkém řešíme, co si budou myslet druzí.

Co vlastně znamená stres?

Pochází z anglického slova „Stress“ - napětí, tlak, námaha. Je to stav organismu, kdy je vystavován podmínkám či situacím, které spouštějí obranné reakce. Ty mají za cíl zachování homeostázy, zabránění poškození organismu a případně smrti!

Co se v těle děje?

Při stresové situaci dochází k přepnutí těla do režimu „útěk, nebo boj“, kdy je dominantní ta část autonomního nervového systému (ANS), která se nazývá sympatikus.

Nervový systém spustí kaskádu procesů, jejíž součástí je:

1. Na úrovni mozku - vyplavování neurotransmiterů, hormonů.

2. Na úrovni muskulárního systému - svalové napětí a tenze.

3. Na úrovni respiračního systému - zrychlené dýchání.

4. Na úrovni kardiovaskulárního systému - zrychlený tep.

5. Na úrovni endokrinního systému - vysílání signálů z hypofýzy- vyplavování adrenalinu a následně noradrenalinu.

6. Na úrovni gastrointestiálního traktu - reakce na úrovni žaludku, střev.

V dnešní době se setkáváme spíše s tzv. alostatickým stresem, který je trvalý (mírný, nadměrný) stres, jenž vede k patologickým změnám v organismu. Hormony z nadledvinek(adrenalin a noradrenalin) jsou trvale a nadměrně stimulovány jak vnějšími tak vnitřními podněty (stresory) a tím jsou nadledvinky vyčerpavány!

Ignorování těchto patologických změn vede postupně k rezistenci organismu (vypětí organismu), až vyčerpání (únava), které jsou spojené s depresemi (vyčerpání serotoninu), chronickou únavou a poškozením orgánů.

Vede ke zvýšení krevního tlaku, cholesterolu, cukru v krvi, vzniku astmatu, alergií (i v případě, že jíte kvalitně a dobře), zvýšení hladiny zánětlivých cytokinů (zvýšené riziko poruch autoimunity a zánětů), nedostatku spánku (noční buzení), rozhození cirkadiálního rytmu (ranní únava, večerní bdělost) díky stresovému hormonu kortizolu a vyčerpání nadledvinek a adrenálních žláz.

Graf níže ukazuje křivku kortizolu s klasickým vyčerpáním adrenálních žláz, kdy nadledvinky neregenerují, vyplavuje se hladina kortizolu a díky němu se probudíme kolem 3. hodiny ráno, jsme probuzení a čilí.

stres

V ideálním případě bysme se měli sami probudit mezi 6.-8. hodinou ranní po hlubokém spánku bez probuzení, kdy jsme zajistili potřebnou regeneraci endokrinního systému, vyprázdnili stresovou nádobu a tím započali nový den naplno a plní energie.

Pravda je však taková, že dnešní doba k dobrému spánku nic dobrého nepřináší, všude samé led diody, počítače, tablety, televize, mobily, wi-fi sítě atd. které nám kvalitu spánku narušují a nedají nám prostor se vypořádat se stresem a adrenálním vyčerpáním. Více o spánku ZDE.

Naštěstí jsme jako lidé součástí přírody a jsme s ní v symbióze. V přírodě existuje nemalá část bylinek, která nám pomáhá regenerovat a opravovat naše problémy. Konkrétně jsou to adaptogenní bylinky.

Adaptogenní byliny

- Přírodní bioregulátory zvyšující schopnost oranismu adaptovat se vůči faktorům okolního prostředí a zabránit poškození vlivem těchto faktorů.
- Zvyšují odolnost proti stresu, únavě, traumatu, úzkosti.
- Navrací tělo a tělesné procesy do vyrovnaného stavu.

1. Schisandra Chinesis
Indikace: stres, únava, únavový syndrom, fyzické vyčerpání, jaterní poruchy (toxicita, hepatitida, onemocnění, nedostatečnost,..) poruchy a onemocnění nervového systému, špatná koncentrace a paměť, chronický průjem, nespavost, noční pocení, podrážděnost
Kontraindikace: těhotenství, kromě porodu

2. Rhodiola Rosea
Indikace: fyzická únava, psychická únava, chronický stres, slabost, deprese, nespavost a ospalost (rozhození cirkadiálního rytmu), chudokrevnost, amenorea u žen, vypadávání vlasů, lupy
Kontraindikace: těhotné ženy, kojící ženy

3. Withania Somnifera
Indikace: stresové vypětí, stavy úzkosti, deprese, vyčerpání, onkologické onemocnění, rozhození kortizolu, zánětlivé procesy v těle
Kontraindikace: těhotné ženy, kojící ženy mohou

4. Licorice
Indikace: zánětlivé márkry, patologické změny a orgánové poruchy (střeva, žaludek, játra, respirační onemocnění),regenerace nadledvinek, poruchy cirkadiálního rytmu
Kontraindikace: těhotné a kojící ženy u vyššího dávkování

5. Eleuterococcus Senticosus
Indikace: rekonvalescence po nemoci, chronické nedostatky imunitního systému ( influence, herpes viry,..) dlouhodobý stres stavy úzkosti, zlepšení odolnosti a vytrvalosti (psychické i fyzické), reguluje krevní cukr
Kontraindikace: nepoužívat pří vysokých teplotách

Těchto pár bylinek nám pomohou navrátit náš cirkadiální rytmus do původního stavu, pomůžou k regeneraci a opravě endokrinního systému, k opravě a regeneraci orgánů, posílí naše vědomí, odolnost na stres a stresové situace a tímhle vším posunou naše zdraví do nového rozměru.

V Optimal Nutrition tak nenajdete každou bylinku, nebo její tinkturu, zvlášť, ale například ve výborném komplexu bylinek zvaným Licorice Komplex.

Důležité je si pamatovat, že bylinky nám pomáhají dostat naší homeostázu do pořádku, ale je velice důležité mít dostatek vitamínů a minerálů, bez kterých jen těžko dosáhneme viditelného zlepšení!

V oblasti stresu jsou to hlavně: hořčík bysglicinát (překvapivě), vitamíny skupiny B - B2, B3, B5, B6, vitamin C (lipozomální).

Doufáme, že článek byl přínosem.

Pokud znáte někoho, kdo se potýká se zvýšenou hladinou stresu, nebo jste to dokonce vy sami, SDÍLEJTE!

A nezapomeňte: radost ze života je základ!

Za tým ON,

Vladmír Štindl

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.