SPÁNEK = klíč k vysněné postavě a spokojenosti

Spanek


Regenerace, spalování tuku, nárůst svalové hmoty =
 SPÁNEK!

Ať už cvičíte nebo ne, ať už pracujete nebo ne, den má 24 hodin. Vaše těla jsou jako baterie, která se během této doby vybíjí.
Vybíjí se nejen energie na to chodit a cvičit, ale vybíjí se i energie na tělesné procesy, které zajišťují každodenní funkci naší schránky, našeho těla.

Aby tělesné procesy, počínaje mozkovou činností, přes trávení až po boj s patogenním okolím byly zajištěné, je potřeba mít tyto procesy pořád v provozu a to s klesající energii pak již nelze.
S nesprávně provedenou obnovou energetických zásob se dočkáme velice brzké hormonální disregulace, špatné regenerace, poruchami vnitřního prostředí a ukládání tuku.

Jako první a velice důležitou, ne-li nejdůležitější, možností, jak dobít naše „baterky“, je přes 
SPÁNEK.
Věřím, že každý si toto uvědomuje a dopřává ho tělu v dostatečné míře -  tím, že spí 7-8 hodin denně, přičemž 9 je lepší než 8 a že není problém, pokud máte tu možnost si spánek dopřát i během dne na tu hodinku, tak to v případě potřeby děláte.
Během spánku totiž probíhají nejdůležitější procesy za celý den, od fyzické regenerace po náročném tréninku, oprava poškozených buněk a jejich jader
 přes psychickou regeneraci, hormonální procesy (s nedostatečným spánkem dochází k jejich disregulaci), až po detoxikaci tělesných orgánů. 

O vlivu spánku na tyto tělesné procesy jsem se dočetl v knize „How to sleep well every night“ někdy před 2 lety kdy jsem sám měl problémy se spánkem. V následujících letech mě o těchto věcech krásně utvrdil 
Adam Česlík kde se jeho nejnovější PL3.0  krásně zaobírá touto tématikou, a to velice obsáhle - takže každému doporučuji, komu se nechce dohledávat informace na internetu, zde jsou na jednom místě!
Našim cílem je tedy tuto část dne (spánek) přivést k dokonalosti- opět zde odkáži na Adama Česlíka, který přes svou spánkovou hygienu má toto velice dobře podchycené taktéž 
v protokolu PL3.0.

Vlivem našeho prostředí se dá říci, že kvalita spánku rapidně klesá. Když se podíváte na USA tak ta ze 70% usíná na (suplementovaném) 
melatoninu, který se v těle při správném prostředí a podmínkách vytváří v našem mozku (epifýze) přirozeně- avšak vlivem elektromagnetického záření a nejen něho je jeho produkce znatelně omezena.
Správnou stravou, suplementací a nočními návyky se dá kvalita spánku velice dobře zlepšit.
Jednou z věcí jsou komplexní sacharidy před spaním, které vyvolávají 
vyplavení inzulínu, který ovlivňuje hladinu serotoninu v mozku a tím nás krásně unaví.

A jako druhou věcí je uklidnit naše tělo po celodenním napětí, stresu psychickém a fyzickém tím, že napomůžeme inzulínu stáhnout další důležitý hormon, a to je kortizol. Kortizol je hormon, který nám pomáhá udávat drive během dne, ale také je ho potřeba korigovat. S rostoucím stresem jeho hodnota stoupá a je v pravidelných spektrech neustále vyplavován. Pokud se tato věc přehlíží, vede to do budoucna k psychickým poruchám, fyzickým a zdravotním komplikacím, jakožto i ukládání tuku do rezistentních oblastí.

S vlivem hormonů na ukládání tuku do určitých oblastí těla, jsem se setkal poprvé ve studii z roku 1981 na výpočet růstového hormonu u dětí, kdy na základě stanovení tělesné výšky a 5 kožních řas byla stanovena rovnice právě na jeho možný deficit.

Nicméně, suplementace, která nám pomáhá snižovat hodnotu kortizolu je hořčík, a to konkrétně ve formě bisgycinát, dále pak glycin (aminokyselina) a inositol (vit. skupiny B).
Poslední dva jmenované hrají také velkou úlohu i v oblasti spalování tuku a nabírání svalové hmoty.
Jsem si vědom toho, že dnes nemá každý informace o tom, jaké formy používat a kde je nakupovat, a proto je jedna ze základních věcí ovlivňujících naši regeneraci právě v našem e-shopu produkt s názvem
 INOSITOL PLUS MAGNESIUM ->
 KOUPIT ZDE! 


Za tým ON,

Vladimír Štindl

Mirek
2017-01-04 04:36:47

Ahoj, jak píšeš, že v Americe suplementují v podstatě na denní bázi melatonin, není možné, že si jej pak tělo časem díky tomu přestane samo vytvářet?

Optimal Nutrition CZ
www.optimalnutrition.cz 2017-01-25 08:35:20

Ahoj, ano, nedoporučuje se užívat dlouhodobě!

Dobroslav Volráb
2017-04-02 01:36:08

A na jak dlouho tato drahá věc vůbec vydrží?

Rosťa
2017-04-09 14:05:59

Ahoj,tady mě zajímá jedna věc,dejme tomu,že v práci nemám možnost ideálně zastínit místnost,jak jsou na tom "masky" na spaní,přes oči,stačí to tělu pro optimální tvorbu melatoninu nebo i na kůži jsou receptory a jediné řešení je opravdu jenom úplně temná místnost? Díky moc za názor!

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.