VYVRÁCENÍ MÝTŮ #1: Máslo vs. Margaríny

máslo vs. margaríny

Máslo vs. Margaríny!

Jak doba plyne dopředu, neustále se objevují nové trendy v oblečení, elektronice, sportu, výživě a tento trend bude samozřejmě neustále pokračovat. Vzhledem k tomu, že titulek nese název máslo vs. margaríny, bude dnešní téma opět ze strany stravy a jejího vlivu na zdraví.

Možná si říkáte, co nás napadlo, že budeme psát zrovna o másle, vždyť je přeci již dávno jasné, že margaríny jsou shit a je vždy lepší volit máslo (ideálně z mléka pasoucích se krav, koz nebo ovcí) v nepasterizované podobě. Jako druhou možností je máslo pasoucích se krav pasterizované a pak zbytek másel! Ano, másel! Ne margarínů... leda, že by mě to na tomto světě nebavilo, nebo bych se chtěl zbavit svého největšího nepřítele, v tom případě bych mu s úsměvem nabídl Ramu nebo Floru!

Bohužel, nebo snad bohudík, jsme dostali impulz k napsání právě článku na toto téma a rozhodně není poslední, který se bude věnovat našemu všednímu životu tak, jak ho žijeme a prožíváme.

Čím dál více se k nám dostává zkušenost z řad klientů, jež užívají margaríny kvůli doměnce, že je to zdravé, že jim to poradil lékař, nebo nutriční „specialista“. Nevím, jestli to je neinformovaností běžné populace, v případě lékařů a nutričních specialistů, kteří jsou zde od toho radit lidem, jak naložit se svým zdravím, nedostatečná znalost problematiky a nerozšiřováním svých znalostí v oboru. Ale tohle je rozhodně hazard se ZDRAVÍM!

Pojďme se podívat na TUKY více zblízka. Jak jsem nadnesl na začátku, doba se vyvíjí a s ní i věda a poznatky. V 60 letech se vědělo, že jsou nasycené tuky špatné, že způsobují KVO, a tak se od nich opustilo a začalo se stravovat vysoko-sacharidově. Viz. USA, které jsou na pokraji zhroucení z obezity a pomalu všech civilizačních onemocnění. Dnes je jasné, že děti v USA mají více nemocí, než jejich rodiče a také budou umírat dříve....

Tady ale nejsme v USA a my takovou hloupost snad nedopustíme, tedy pokud se nebudeme držet lživých reklam. Časem se zjistilo, že to s těmi nasycenými tuky není tak horké a že každá tuk obsahující potravina má různé zastoupení mastných kyselin v určitém poměru a ty se dělí na:

1. MUFA - Mononenasycené mastné kyseliny (také známé jako OMEGA 9), jenž snižují LDL cholesterol (ten špatný) a jsou tepelně velice stabilní.

Zdroje: olivový olej, avokádo, palmový olej nebo makadamy.

2. PUFA - Polynenasycené mastné kyseliny (známé jako OMEGA 6 a OMEGA 3). U PUFA je známo, že se kazí na světle a stávají se pak toxickými, proto by se měly skladovat ideálně v tmavém skle, chladu a suchu! Proto také naše OMEGA 3 máte najít jedině v lednici přímo od výrobce a ještě v tmavém skle.

Omega 6: Nachází se převážně v rostlinných olejích, jako slunečnicový olej, řepkový olej, kukuřičný a sojový olej nebo buráky. Ano, přesně ty oleje, co na nich většina populace smaží.... Omega 6 mají sice vliv na snižování LDL cholesterolu, který v dnešní moderní době již nemá žádnou hodnotu co se týká zdraví, protože je jen následkem jiného efektu, například inzulínové rezistence nebo obezity. Hlavní problém je ten, že jsou tyto oleje karcinogenní při vystavování vysokým teplotám a nejen to (to je ale zase jiný příběh).

Omega 3 se dělí na ALA - kyselina alfa-linolenová, jejímž zdrojem jsou převážně tuky rostlinného původu, jako lněný olej a chia semínka. Pak tu máme EPA a DHA, což jsou tuky živočišného původu a jsou obsaženy v rybím tuku, mořských plodech, rybách, kaviáru. O významu Omega 3 pro lidské zdraví a výkon se dočtete v článku ZDE.

3. Nasycené mastné kyseliny – živočišné. Ty se ještě dělí na tuky se středním řetězcem (MCT tuky), jenž jsou pro náš organismus blahodárné, nezatěžují tělo a jsou metabolizovány v játrech na energii, tudíž se neukládají do tukových zásob, navíc mají příznivé účinky na spalování tuku.

Zdroje jsou: KOKOSOVÝ OLEJ, MÁSLO!!!

Pak existují ještě tuky s dlouhým řetězcem, mezi které se řadí například sádlo, tuk z masa, kakaové máslo. Tyto tuky jsou pro tělo hůře zpracovatelné a zatěžují jej + navíc se snáze ukládají do tukových zásob.

4. Jsou to tzv. trans tuky! Všechny ztužené tuky (rostlinného) původu od sušenek a krekrů až po všechny druhy MARGARÍNŮ, které jsou zdraví skutečně nebezpečné.

Člověk tu nemusí mávat žádnou studií. Kdybych skutečně chtěl vypsat, bylo by jich opravdu mraky, ale jde nám spíše o to, abyste se hned neopírali o studie, které jsou i mnohdy zavádějící z důvodu, že se při nich nebere v potaz spousta proměnných (například to, jestli dotyčný již netrpěl nějakou formou nemoci, jestli je sportovec a jak se při této studii stravoval, jestli jsou zaplacené tak, aby dávali navrch jedné straně mince, popřípadě znehodnocená metaanalýza atd.). Předpokládám, že si rozumíme.

Důležitá je vždy praxe a pohled kolem sebe, nejen studium! Jsou státy a národy, co se živí jen nasycenými tuky a neznají civilizační choroby. Jsou národy, co jedí máslo na denní bázi a neví, co jsou to KVN a obezita.

Co je máslo: stlučené mléko/smetana od koz, krav, ovcí = naprostá přírodní záležitost.

Co je margarín: chemicky vytvořená hmota složená převážně z rostlinných olejů (slunečnicový, kukuřičný, salfronový), které jsou bohaté na Omega 6, podporují zánětlivost a srážení krve. Řekněme, že některé margaríny mají zastoupení Omega 3, ale v tak mizerném množství a ještě ke všemu jsou to ALA (viz. výše), tedy tuky rostlinného původu. Tělo je neumí využívat a potřebuje si je předělat na EPA a DHA a výsledek procesu? Asi 4% se tak předělají z ALA na EPA a ještě méně na DHA!

Konkluze? Jsou k ničemu!

Rostlinné oleje jsou kapalné při teplotě v místnosti a je třeba je nechat ztuhnout tak, aby byly vhodné pro prodej. To lze provést prostřednictvím chemického zpracování, jako je hydrogenace, nebo interesterifikace. Konečným výsledkem bude jakýsi výtvor (tuková hmota), která je v přírodě neznámá a pravděpodobně s sebou přináší některé negativní vlastnosti. Pak jsou tu takové nesmysly z řad prodejců, jako spojení másla s touhle hmotou, a účelem je oblbnout koncového zákazníka (tedy nás všechny) a tím i doktory a nutriční terapeuty.

Ruku na srdce, komu chutnají margaríny a komu nechutná pravé máslo. Výrobci si jsou tohoto vědomi, a proto také dělají takové věci, jako je Rama s máslem a olivovým olejem.

Tímto velice zkráceným pohledem na danou problematiku jsme těm, kteří chtějí poslouchat a nemají tunelové vidění, chtěli ukázat i jinou stranu mince a je jen na Vás, jak se sami a svobodně rozhodnete, jakou cestou se vydat!

Pokud máte otázky ohledně tréninku, stravování, nemocí a suplementace, kontaktujte nás: CHCI KONZULTACI

Za tým ON,

Vladimír Štindl

Monika
2016-10-22 15:07:25

Nechápu, jak někdo, kdo prodává suplementy, může o margarinech říct, že jsou umělé. PRAVDĚPODOBNĚ s sebou přináší negativní vlastnosti? To znamená co? Také byste si měl ujasnit otázku trans mastných kyselin. Víte, že se trans mastné kyseliny vznikají bakteriální transformací nenasycených mastných kyselin v bachoru přežvýkavců – krav a ovcí (přecházejí do tuku a mléka) a také průmyslovou hydrogenací – ztužováním olejů při výrobě pomazánkových tuků a tuků pro kuchyňskou úpravu pokrmů? Vznikají i při zahříváním olejů na vysokou teplotu při smažení. Máslo navíc obsahuje 2-5 % TFA. A co obsah SAFA, neřešíte? Studoval jste někdy obsah transmastných kyselin v margarínech tipu Flora, Rama a jejich složení? Měl byste vědět, že technologie pokročily a složení margarinů se změnilo. Házet špínu na margariny je podle mě zcestné. Radši se podívejme na složení náplní sušenek, čokoládových pochoutek a dalších. S pozdravem Mgr. Monika, nutriční specialista, LF MUNI

Optimal Nutrition CZ
2016-10-25 11:17:50

Paní magistro Moniko, děkujeme Vám za informační bombu. Technologie nepokročily nikam a na margarínech se nic nezměnilo. O sušenkách a jim podobným věcem se snad bavit ani nemusíme, tam je to jasné. Tituly se můžete ohánět, jen tím dokazujete, že české školství se za posledních 30 let nepohnulo z místa, když jste jako vystudovaná nutriční specialistka schopná napsat takový nesmysl, který je ve světě vyvrácen už několik let. Doporučuji navštívit konferenci v zahraničí. Mějte se fajn.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.