Blahodárný vliv Omega-3!




Omega3


Omega 3

Každý z nás to v životě nejednou slyšel “jezte ryby, jsou zdravé“. Toto souvětí je v nás hodně zakořeněné a jistě i součástí našeho „zdravého rozumu“, i proto toto tvrzení v dnešní době nikdo nevyvrací, hlavně media...

Mým úkolem nebude toto tvrzení vyvrátit, ale podívat se na tento problém z globálního hlediska.

Proč vůbec Omega 3 mastné kyseliny?

Omega 3 mají v lidském těle nezastupitelnou úlohu a to jak v oblasti zdraví, tak výkonu. Proč?

Pro ty z Vás, co nevědí, tak lidské tělo je sestaveno z buněk. Každá tato buňka má svůj obal a své jádro. Obal buňky je tvořen z „lipidových membrán“ které jsou tvořené mastnými kyselinami (omega 3,6), o kterých jste určitě slyšeli.

Podle toho, z jakých mastných kyselin jsou dané buňky tvořeny, tak jsou buď chráněné - imunní vůči patogenům, virům, bakteriím (nepropustí je do jádra a tím jsou chráněny), nebo jsou nechráněné a tím se stáváme náchylnější na různé nemoci.

Buňky lidského těla jsou obnovitelné (kromě mozkových buněk) a při jejich vytváření si tělo bere jako stavební materiál mastnou kyselinu, které má nadbytek!

Pokud má tělo dostatek omega-3, vyrábí se obaly buněk z této mastné kyseliny, tělo je tím chráněno před špatným vlivem prostředí a spolu v kombinaci se správnou stravou tak můžeme předcházet nemocem.

  • ať jsou to sezónní nachlazení (chřipka, rýma)

  • civilizační choroby (rakovina, diabetes, kardiovaskulární nemoci)

  • neurodegenerativní onemocnění (Parkinson, Alzheimer)

A jaké to má dočinění se sportem?

Tak jako vše, naše sportovní výkony, cíle, jsou velice úzce spjaté s naším zdravím.

  1. Omega 3 nám pomáhají zlepšovat citlivost na inzulín, odstraňovat jeho rezistenci a tím odstraňovat i tělesný tuk, který je ve sportu a zdraví nevhodný!

  2. EPA, DHA v rybím oleji mají skvělý vliv na náš mozek (antistresor) a pomáhá stimulovat nadledvinky k produkci steroidních hormonů což je ve sportu žádoucí!

  3. Díky tomu, že naše „lipidy“ jsou tvořeny z Omega-3, nemá naše tělo práci s ničením patogenů, ale tráví čas např. regenerací-opravou (po tréninku), která je díky tomu znatelně rychlejší!

  4. Zlepšuje kognitivní schopnosti, reakční čas a pozornost, vhodnou v mnoha sportech!

Takto bych mohl pokračovat do nekonečna, protože těchto vlivů na naše zdraví a výkon je nepřeberné množství.

Ok řeknete si: „fajn začnu jíst ryby“!

Problém je ten, že v našich podmínkách se nedají sehnat pro normální smrtelníky dobré a kvalitní ryby a když už, tak za ně draze zaplatíte.

Když opomineme ryby z plechovek, které nejsou pro zdraví nic extra jako (tuňák, sardinky, sledě), tak přichází na řadu ryby z volného prodeje a co nejtučnější jako (losos, halibut) dále pak krevety, langusty, kaviár, jenž jsou nejbohatší na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 se nachází ovšem i v potravinách rostlinného původu a to ve formě ALA (kyselina alfa-linoleová). Největší zdroje jsou lněné semínko, chia semínko – pro tělo jsou bohužel špatně využitelné z důvodu přeměny na mastné kyseliny živočišného původu, kde tento proces je velice ztrátový! Z tohoto důvodu, je efektivnější cesta doplňovat mastné kyseliny z živočišných zdrojů!

Ale, ruku na srdce, kdo si toto může dovolit jíst každý den? Navíc když například ta u nás dostupnější ryba (losos) má kolem 2g omega-3 na 100g a to ještě když je z divokého odchytu? Já tedy ne!

Proto chtě nechtě padne řada na doplněk stravy a tedy Omega-3.

Nároky na to vybrat ty opravdu kvalitní mám sakra vysoké stejně jako u všeho ostatního. Proto první věc, kterou je si potřeba zjistit, je původ ryby, atestace, množství EPA/DHA, forma (kapsle, olej) skladování, převážení a tímto stylem se výběr velice zužuje.

Proč?

1. Původ ryby je jasný -> špatně krmená ryba = žádný zdroj omega-3

2. Atestace chovu, odchytu! Viz 1.

3. Dostatečné množství účinných látek.

4. Kapslová forma není nejvhodnější z důvodu oxidace. Olej zase negativní vlastnost v podobě chuti

5. Skladování. Když už jsou splněné body 1-4 a není dodržen bod 5, je to vše k ničemu. Pokud jsou totiž (kapsle, oleje) skladované na světle, teple, velice rychle oxidují a vy tak do těla dodáváte škodlivé množství omega 3 + navíc pokud jsou uskladněné v plastových dózách je tu další aspekt v podobě Bisfenol-A (BPA).

6. Převážení je spjato se stejnými riziky jako bod 5.

Jsme proto strašně rádi, že máme tu možnost nabídnout, dle nás, tu nejkvalitnější možnou formu omega-3 mastných kyselin.

Která má garantovaný původ!

Dostatečné množství účinných látek!

Skladování neexistuje, protože po výrobě jede přímo k nám a my ho skladujeme v lednici!

Produkt je ve tmavém skle což snižuje jeho oxidující vlastnost na světle a odpadá tak problém s BPA!

Forma je olej - což ne každý ocení z důvodu chuti- tento je však ochucen lehkým nádechem pomeranče a bez rybího zápachu. Odpadá velké množství želatiny a přidaných látek v kapslové formě v případě většího dávkování!

Co se dávkování týče, bude jeho množství různé dle cílů! A to zdravotních i sportovních.

Jedna polévková lžíce je adekvátní 10g omega 3.

Vy si jej u nás můžete zakoupit v kategorii TUKY ->  KOUPIT ZDE! 

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.