6 triků, jak využít sílu magnézia na maximum

Horčík je minerál, který se účastní minimálně 360 tělesných pochodů. Většina lidí ale nedokáže využít jeho potenciál na maximum. Tady je, jak horčík užívat co nejefektivněji:

1) Vemte si magnézium, kdykoli jste nervózní nebo ve stresu

Musím se na úvod přiznat: používám magnézium před každým prvním rande a každou přednáškou, na které vystupuji. Hořčík totiž velice efektivně potlačuje úzkost.

Stres je mnohdy jen převlečeným nedostatkem magnézia, bez kterého pak tělo nedokáže tvořit potřebné neurotransmitery (dopamin, serotonin, testosteron...). Čím více si toho naložíme, tím více hořčíku potřebujeme. Proto nejvíce nedostatkovou populaci tvoří siloví sportovci, kteří těžkými tréninky magnézium spotřebovávají daleko rychleji.

Osobně tedy užívám stabilní dávku magnézia + když mám těžký den, 1 pilulku přidám.

2) Dávkujte po tréninku proti přetrénování

Powerlifting, vzpírání, gymnastika na kruzích, strongman, sprinty a plyometrie... Ty všechny velice agresivně aktivují nervovou soustavu. To má svůj přínos, i svou cenu.

Nejvýkonnějšími sportovci bývají lidé, kteří se okamžitě po tréninku dokážou zase rychle uklidnit. Odzvedají pár tun, trochu se protáhnou a jdou si dát šlofíka.

Pokud naopak po tréninku zůstáváte ještě dlouho nabuzení, CNS jede dál a vám hrozí přetrénování.

Prudce aktivovat a zase sklidnit - to je ten klíč. A právě v tom vám dokonale poslouží magnézium bysglicinát. To je hořčík navázaný na glycin - aminokyselinu relaxace, dobrého spánku a duševního zdraví. Společnou zvednou váš serotonin a dostanou vás do klidného, spokojeného módu.

(Hořčík bisglycinát neužívejte, pokud si zrovna dáváte malý aktivační trénink uprostřed práce. Naopak pokud musíte zvedat váhy pozdě večer, stane se vaší životní spásou.)

3) Využijte účinky magnézia před spaním

Protože jde o takového zabijáka stresu, sedne tabletka magnézia hlavně večer, kdy chcete vypnout hlavu, spokojeně usnout a probudit se až ráno plní síly.

4) Sáhněte po hořčíku s odstupem od kalcia / zinku

Některé minerály využívají stejný transportér. Například obrovská dávka magnézia a zinku dohromady může zůstat nevyužita, protože si tělo z každé vezme jen část. Nemusíte se úplně bát: pokud trpíte vážným nedostatkem, tělo žádné magnézium neodmítne. Ideálně ale sáhnete po zinku třeba ráno (je to přírodn inhibitor zpětného vychytávání dopaminu - zvyšuje motivaci a energii) a po magnéziu večer.

Stejně tak pokud spořádáte velké množství mléčných výrobků nebo máku, "transportér je vytížený" vápníkem a vy se nenecházíte v tom nejlepším stavu, vytěžit ze suplementu celých 100%. 

5) Užívejte spolu s D3 + K2

Magnézium je takový základní stavební kámen, který odemyká sílu jiných suplementů a živin celkově.

Hořčík například řídí, kolik anabolického vitamínu D dokáže naše tělo vyrobit ze slunečních paprsků. Kdo má dostatek magnézia, málo kdy trpí deficiencí D3.

D3 reguluje množství vápníku v těle tím, že jej zabudovává do kostí (tím podporuje zdravý růst, předchází zraněním a zvyšuje sílu). Jaterní a ledvinové enzymy, které vitamín D přeměňují na jeho aktivní formu, bez dostatečného množství magnézia nefungují. Pokud není přeměněn, může vitamín D naopak stimulovat tělo, aby kradlo vápník z kostí a ukládalo ho do tepen, kam nepatří.

Pro zdravé kosti tak lidé nepotřebují jíst více vápníku, jak se kdysi myslelo, nýbrž dostatek magnézia a nějaké to sluníčko! V temných měsících pak kombinaci D3 (vstřebání vápníku ze střeva do krve) a K2 (z krve do kostí) v tuku (nutný pro absorbci), nejlépe přímo pod jazyk.

Uvidíte, že i další suplementy (tyrosin, 5-HTP...) teprve začnou na maximum dělat, co mají, jakmile dodáte dostatek magnézia!

6) Zvolte správnou formu

Přiznávám, magnésium z lékárny funguje jako velice silné projímadlo. Asi 4% se vstřebají a zbytek už vám pročistí střeva...

Co když ale nebojujete se zácpou a chcete tento nedostatkový materiál doplnit do těla bez rizika průjmů? Pak je jménem hry VSTŘEBATELNOST. O té rozhoduje, na jakou látku je zrovna magnézium navázáno:

Velké množství forem jako oxid, laktát nebo stearát nemají v suplementech co dělat. Horčík sulfát (epsomská sůl) a chlorid hořečnatý zase patří leda do horké vany. Teprve magnézium malát (ráno pro energii), threonát (drahá forma dostupná pro mozek) nebo bisglycinát (ideální pro vyrovnanost a regeneraci) tělo dobře přijímá.

V Optimal nutrition si pečlivě vybíráme a prodáváme pouze kvalitní, dobře vstřebatelné formy magnézia, včetně speciálních pokročilých forem, jako je horčík aspartát.

V roce 2020 jsme pak vyvinuli vlastní PeakSleep Magnesium, které v sobě kombinuje 1000 mg magnézia bisglycinátu (200 mg hořčíku + 800 mg glycinu) s 1,4 mg P5P na tabletu. Jde o kombinaci tak účinnou a zajímavou, že si zaslouží svůj vlastní článek. Proto sledujte Optimal nutrition i v budoucnu!

Vybavte se dobrou formou magnesia, užívejte ji po tréninku nebo večer a brzy uvidíte, jak vaše odolnost na stres, výkony v posilovně i radost ze života narůstají!

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.