Základní deficitní suplementace

Tento článek vznikl původně pro slovenský server megatrener.sk, ale vzhledem k rozsáhlosti informací jsme se rozhodli ho zveřejnit i na našem blogu. Přečtěte si o doplňcích stravy, které by Vám rozhodně neměly chybět. 

Suplementy jsou důležitou částí úspěchu. Užívej je! Naše potřeba mikroživin jako jsou vitamíny nebo minerály, závisí mimo jiné na hladině stresu. Kvůli stresorům jako je například internet, mobil, doprava, cestování, budík, málo spánku, nedostatek času na jídlo, nekvalitní potraviny nebo různé toxiny v životním prostředí. Podle expertů trpíme stresem až stokrát více než naši prarodiče. Z tohoto důvodu je tedy potřeba mikroživin výrazně vyšší než dříve – a není to pouhá teorie. Krevní testy klientů YPSI v Německu tento fenomén potvrzují. Doktoři jsou velmi často příjemně překvapeni, když porovnávají hodnoty jiných pacientů s YPSI klienty, kteří neužívají suplementy žádné nebo nahodile různé suplementy z lékáren.

Článek na téma základní deficitní suplementace se bude zabývat 5-ti základními suplementy a ty jsou: YPSI Multikomplex, Magnesium, Zinek, YPSI D3K2OMEGA 3 (HEALT INSTITUT)

Hořčík a zinek by měly být v základní výbavě každého z vás a to bez ohledu na pohlaví nebo jestli cvičíte nebo ne. Hořčík je životně důležitý prvek, který se v našem těle zúčastňuje téměř 360 biochemických reakcí. Obdobně je na tom zinek.

Oba dva minerály jsou u dnešní populace vysoce deficitní, protože se vlivem destrukční zemědělské činnosti dvacátého století z půdy pomalu vytrácejí. Je tedy velice vhodné suplementovat je v co možná nejvíce biodostupných formách. Rozhodně si je nekupujte v lékárnách, kde jsou prodávány ve formách oxidu.

V sortimentu ON najdete několik druhů magnesia: potréninkové (YPSI Kaliummagnesium), denní (YPSI CHLOROMALAT), pro rychlé usnutí (BK,YPSI mg kapseln,PF mg) anebo pro kvalitní spánek (INNOSITOL,SLEEPMAG).

Zinek od EDUBILY ve 3 formách (vstřebává se pomocí 3 cest) pro maximální vstřebatelnost.

Tyto dva minerály ovlivňují kvalitu našeho života více než byste si na první dojem pomysleli.

 

Hořčík

Hořčík zlepšuje náladu na hormonální úrovni! K produkci serotoninu, neurotransmiteru zodpovědného za uvolnění a pocit duševního i tělesného blaha. Nedostatek serotoninu tedy přímo souvisí s kolísáním nálady, depresí a duševní pohodou. Čím víc hořčíku, tím víc serotoninu. Tím se cítit mnohem lépe! 

Hořčík dokáže pomoci při trávicích problémech. Existuje celá řada symptomů způsobených nedostatkem hořčíku. Patří k nim například zácpa, únava, vznětlivost, noční můry, křeče, tiky nebo špatný duševní stav. Ideální je vyprazdňování se dvakrát až třikrát denně. Velké množství lidí má ale stolici pouze jednou za dva dny. Studie dokazují, že hořčík zlepšuje trávení a vědci věří, že příznivé účinky vlákniny na zdravý trávicí trakt v neposlední řadě spočívají ve vysokém obsahu hořčíku. Přijímáním většího množství hořčíku nedosáhneš pouze rychlejšího průchodu potravy trávicím traktem, ale je také prokázáno, že hořčík snižuje riziko různých nemocí, jako je na příklad rakovina střev nebo diabetes.

Hořčík je součástí více než 360 enzymů v našem těle. Enzymy jsou tzv. katalyzátory buněk. Vyvolávají a urychlují metabolické procesy. Bez enzymů není metabolismus. Kvalitní příjem hořčíku je tedy rozhodujícím faktorem pro to, aby více než 360 metabolických procesů v našem těle probíhalo optimálně.

Podpoř své tělo při odbourávání stresu! Hořčík má obrovský vliv jak na sympatický nervový systém, tak na rozklad noradrenalinu, a tím pádem i na tvorbu kortizolu. Hořčík je velmi důležitý pro metabolismus stresového hormonu kortizolu. Optimální hladina hořčíku ti po stresové situaci pomůže ke znovunavrácení se do stavu uvolnění.

Hořčíkem zlepšíš svou citlivost na inzulín. Nízká hladina hořčíku snižuje tvou citlivost na inzulín a z tohoto důvodu je pro tebe obtížnější zbavit se tělesného tuku a regenerovat po trénincích. Schopnost těla ukládat glykogen je při nedostatku hořčíku omezena a z tohoto důvodu je po tréninku zapotřebí delší odpočinek. Zároveň vede zvýšená inzulínová rezistence k větším ztrátám hořčíku. Je to tedy takový začarovaný kruh, z kterého se můžeš vymotat pouze tím způsobem, že budeš přijímat více hořčíku.

Hladinu testosteronu zaručeně zvýšíš hořčíkem. Hořčík je potřebný jak pro energetický metabolismus, tak i pro tělesné aktivity. 

Maximalizuj proteosyntézu. Díky hořčíku zesílíš a zároveň se maximalizuje tvá proteosyntéza. Hořčík podporuje tento proces, jelikož umožňuje funkci enzymů v těle. Podle výzkumů bys měl pomocí suplementace hořčíku v kombinaci se silovým tréninkem dosáhnout zesílení.

Pomocí hořčíku zesílíš své kosti a předejdeš osteoporóze. Vápník je nezbytný pro silné kosti. Funguje to ale pouze v případě, když je v těle dostačující množství hořčíku a dobrá hladina vitamínu D. Hořčík vede k buněčným činnostem enzymů, díky kterým je v těle umožněna přeměna vitaminu D na jeho aktivní formu. Tato forma vitaminu D je potřebná při příjmu minerálů a stavbě kostí.

Nejčastěji v sortimentu ON najdeš následující formy hořčíku: bisglycinát hořečnatý, aspartát hořečnatý, citrát hořečnatý a magnesium citrát-malát. Každá forma hořčíku má jiné úlohy. Například citrát hořečnatý nebo aspartát je ideální po tréninku, jelikož nemá žádné uvolňující nebo uspávací účinky. Pokud chceš lépe usínat a snížit v těle hladinu aktivujících neurotransmiterů, jako jsou například katecholaminy kortizol nebo adrenalin, nejvhodnějším řešením je bisglycinát hořečnatý.

Každý den po tréninku a před spaním užívej 2 – 4 g hořčíku. Dávkování závisí na potřebě, pohlaví a aktivitě. Pokud se chceš na cokoliv zeptat jaký hořčík kdy užívat napiš na info@optimalnutrirtion.cz

VÍCE O PRODUKTU ZDE

HOŘČÍK A HLUBOKÝ SPÁNEK

Chceš lepší spánek? Užívej YPSI INNOSITOL (SLEEPMAG)! Ještě jednou: dobrý spánek je důležitý. Dobrý spánek je rozhodující. A dobrý spánek ničím nenahradíš. Vedle stravy a optimálního zásobení hořčíkem je YPSI INNOSITOL jedním z nejdůležitějších suplementů, které v YPSI používáme za účelem zvýšení fyzické a psychické výkonnosti a dosažení kvalitního spánku. Inositol je bílý, krystalický prášek s mírně sladkou příchutí. Je to velmi důležitá surovina pro většinu neurotransmiterů. Obzvláště pro serotonin a GABA, které mají na starosti uvolnění a pocit duševního i tělesného blaha. Ze serotoninu vzniká melatonin. Bez dostatečného množství melatoninu není hluboký spánek. Inositol také podporuje játra a žlučník při přeměně tuků na jiné potřebné látky. Je rovněž velmi důležitý pro zdraví buněčných membrán a optimální přenos nervových impulsů, čímž je optimalizována duševní výkonnost během celého dne. doporučení: 4 – 8 g inositolu rozpuštěného ve vodě před spaním!

VÍCE O PRODUKTU ZDE
VÍCE O PRODUKTU ZDE

ZINEK

Chceš zlepšit své sportovní výkony a zesílit? Užívej EDUBILY ZINEK! Hladina zinku v těle přímo ovlivňuje tvůj sportovní výkon tvou sílu během tréninku. Zinek má totiž hlavní roli při produkci anabolických hormonů. Podle výzkumů vede dostačující hladina zinku v těle ke konstantnímu uvolňování tří nejdůležitějších anabolických hormonů – testosteronu, růstovému hormonu a somatomedinu C (IGF1 – insulin-like grow factor 1). Bez těchto tří hormonů bys v posilovně i přes obrovské úsilí nedosáhl žádných znatelných pokroků v zesílení či v nabírání svalové hmoty. Nedávno zveřejněná studie, v „Journal Biological Trace Element Research“, se zabývala hladinou zinku v těle v souvislosti s produkcí testosteronu během tréninku. Bylo dokázáno, že pokud sportovci čtyři týdny před náročnými zátěžovými testy užívají suplementy s obsahem zinku, produkce testosteronu po zátěži se výrazně zvýší.

Užívání zinku vede u sportovců k větší produkci testosteronu než užívání suplementů s obsahem selenu. Selen je vysoce účinný antioxidant, který snižuje oxidační stres ve varlatech. Vědci berou v potaz to, že zinek zvyšuje konverzi androstendionu na testosteron a společně s intenzivním tréninkem vede tedy užívání zinku k mnohem vyšší produkci testosteronu v těle. Pro sportovce a sportovkyně je užívání zinku vhodné, jelikož tento minerál umožňuje uvolňování dostatečného množství růstového hormonu a somatomedinu C. Tyto hormony jsou velmi důležité jak pro ženy, tak pro může, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu nebo mít lepší výkonnost. Zvýšená produkce testosteronu po tréninku navíc u mužů vede k zesílení a kvalitnějšímu odpočinku. Jak poznáš na vlastní kůži, dostatečná hladina zinku ti také dodá energii a zlepší metabolismus.

Chceš zlepšit svou citlivost na inzulín? Užívej zinek! Ze všech přijímaných minerálů je vedle hořčíku nejvíce zanedbáván právě zinek, který je potřebný pro kvalitní funkci většiny hormonů v našem těle, včetně inzulínu. Dostatečné množství zinku má minimálně tři různé úlohy, co se týče kvalitní a zdravé funkce inzulínu. Nejdůležitější úlohou zinku je to, že se váže na inzulín, čímž dochází k ukládání inzulínu ve slinivce břišní a také k jeho uvolňování při zvýšení hladiny glukózy v krvi. Zinek také zlepšuje zdraví našich buněk a je součástí enzymů, které jsou potřebné při vázání inzulínu na buňky. Glukóza tímto procesem vstoupí do buňky a slouží jako palivo pro náš organismus. Proces vázání inzulínu na buňky je nejčastěji označován jako citlivost na inzulín. Znamená to, že ty buňky jsou citlivé na inzulín. Když se inzulín naváže na buňku, otevřou se dveře a inzulín může vstoupit. Pokud je buňka odolná vůči inzulínu, zůstane glukóza v krevním oběhu, což vede k vysoké hladině cukru v krvi a následně ke zvýšení hladiny tělesného tuku. Pokud klesne hladina zinku v těle, sníží se distribuce inzulínu a také periferní citlivost na inzulín, což po delší době může vést k diabetu. Zinek má také protizánětlivé vlastnosti a působí při odstraňování ukazatelů zánětu, jako je například C- reaktivní protein. Zinek rovněž napomáhá k odstraňování zánětotvorných látek v buňkách, čímž zlepšuje ochranu a zdraví buněk a také citlivost na inzulín.

EDUBILY ZINEK VE 3 FORMÁCH JE IDEÁLNÍ SUPLEMENT

VÍCE O PRODUKTU ZDE

 

YPSI D3K2

Optimální hladina vitamínu D v těle je velmi důležitá. Dostává se do těla pomocí slunce a to potom plní své úkoly v lidském těle. Slunce, tedy i vitamín D, je pro lidské tělo esenciální. Každá buňka v lidském těle je přímo nebo nepřímo ovlivněna právě tímto vitamínem. Je rozhodující pro spánek, detoxikaci, regeneraci, produkci hormonu DHEA a testosteronu, duševní výkonnost atd. Vitamín D se vytváří pod kůží díky slunečnímu záření. Evropanům, žijícím severně od Lisabonu, se během roku bohužel nedostává dostatek slunečního záření, a tím pádem ani hladina vitamínu D není optimální. Optimalizuj svoji hladinu vitamínu D tím, že doplníš vitamín D3 a dosáhni maximálních pokroků při odbourávání tělesného tuku či nabírání svalové hmoty.

Pozor na formu vitaminu D pokud je jakkoliv užívám ve formách kapslí, je pro tělo velmi málo vstřebatelný. Lidské tělo je zvyklé tento vitamin vstřebávat povrchem těla.

Vitamín K2 je v tucích rozpustný vitamín, který je nezbytný pro správné srážení krve, mineralizaci kostí a metabolismus proteinů cévní stěny. Důležité je hned na úvod zmínit, že existuje vitamín K1 a K2. Jenže pokud jde o využitelnost z potravinových doplňků, podle odborných zdrojů je vitamín K2, který všechny námi nabízené doplňky obsahují, o téměř 80-90% lépe využitelný. Deficit tohoto vitamínu vede ke špatné srážlivosti krve, osteoporóze a zvýšenému riziku zlomenin. Kromě výše zmíněných efektů je vitamín K zodpovědný i za správné fungování jater, podporuje srdeční funkce a snižuje hladinu „špatného“ (tedy LDL) cholesterolu v krvi. Dále napomáhá k syntéze vápníku v organismu, což dále ovlivňuje jejich správný vývoj, snižuje riziko zranění či zlomení a taktéž zamezuje osteoporóze. Za rozepsání stojí jistojistě i jeho efekt na správné srážení krve, protože právě „koagulace“ dala samotnému vitamínu název. V podstatě tento vitamín zamezuje přebytečnému krvácení a podílí se na zastavení již probíhajícího. Bez vitamínu K by nás zachvátilo nejen neustále krvácení z nosu, ale také trombóza či vnitřní krvácení.

Pro dobrou přehlednost zmíníme, stejně jako v případě vitamínu D, další pozitiva pouze v bodech: Ovlivňuje správný vývoj kostí, zajišťuje správné srážení krve, snižuje hladinu cholesterolu, podílí se na buněčném růstu, metabolizuje proteiny cévní stěny.

Vitamin D3 se skvěle vstřebává do těla pomocí tuků, ale jak ho tedy vstřebat, když ne pomocí trávicího traktu? YPSI D3K2 je ve formě kapiček, které si kapáte na jazyk a dochází ke vstřebání pomocí ústní sliznice, která zaručuje maximální vstřebatelnost! Účinek je znát okamžitě!

VÍCE O PRODUKTU ZDE
 

YPSI MULTIKOMPLEX

Na trhu se můžeme setkat s mnoha multivitamíny a multiminerály. Některé jsou špatné, některé průměrné a některé jsou skvělé. Německá firma YPSI pod vedením jednoho z nejlepších trenérů a odborníků ve světě výživy, Wolfganga Unsoelda, vyvinula svůj vlastní produkt, svůj vlastní multivitamín a multiminerál: YPSI MultiKomplex a vy máte konečně možnost pocítit jeho blahodárné účinky na vlastní kůži! YPSI MultiKomplex je v kapslích, ty se polykají daleko lépe než konvenční tablety, se kterými se můžeme setkat ve většině případů. Forma kapslí má kromě prvního bodu ještě větší opodstatnění. Biodostupnost ingrediencí se zvýší, když se kapsle v žaludku rozdělí (otázka několika vteřin), prášek zaujme větší plochu a má tím pádem daleko lepší vstřebatelnost v tenkém střevě v porovnání s tabletami, které jsou vyráběny tak, aby se zabránilo rozpadu! Všech 32 ingrediencí obsažených v YPSI MultiKomplexu nabízí širokou škálu vitamínů, minerálů a mikronutrientů. Jsou použity nejkvalitnější a biologicky nejvíce aktivní formy ingrediencí jako je například Myo-Inositol, Selenomethionine, methylovaný B12 z Chlorelly a Magnesium Bis-Glycinate. YPSI MultiKomplex obsahuje methylované i nemethylované B vitamíny. MultiKomplex také obsahuje malé množství extraktu z česneku, který v těle působí anti-mikrobiálně. YPSI MultiKomplex obsahuje obě formy Chlorella Algae, Pyrenoidosa a Vulgaris, v základním dávkování. Každá kapsle také obsahuje Bromelain z ananasového exktraktu ke zlepšení potréninkové regenerace a snížení zánětlivosti. Kapsle MultiKomplexu neobsahují ŽÁDNÁ plniva!   YPSI MultiKomplex je navržen tak, aby v těle doplnil mikronutrienty, v kterých je většina dnešní populace deficitní. Dále zajišťuje podporu střevních a jaterních funkcí pro optimální zotavení po sportovním výkonu. Kvalitní multivitamín by měl být základní kámen každé správně navržené suplementace a měl by jej užívat každý, kdo chce zlepšit výkon v posilovně, výkon pracovní i každý, kdo chce udělat to nejlepší pro své zdraví. Rozdíly v kvalitě jsou na trhu opravdu znatelné. Lidé si v dobré víře zakoupí některý multivitamin či multiminerál (nedejbože v lékárně) a paradoxně si tak tělo zanáší syntetickými a nevstřebatelnými formami, se kterými se tělo dále musí vypořádat prostřednictvím detoxikačních procesů. MultiKomplex obsahuje v balení 180 kapslí a vy z každé z nich dokážete vytěžit maximum! Neházíte tak peníze do koše, jako když si koupíte levné náhražky!

VÍCE O PRODUKTU ZDE

OMEGA 3

Výkonnostní sport zvyšuje nároky na pravidelný přísun živin. V případě některých živin se jedná o množství, která jsou diametrálně odlišná od požadavků normální nesportující populace. Pravidelné podávání omega-3 mastných kyselin sportovcům se ukázalo být velmi pozitivní. Všechny esenciální mastné kyseliny slouží svému účelu, DHA se zdá být nejdůležitější pro všechny tkáně, které zprostředkovávají rychlou signalizaci. Mezi ně patří mozek, oči, spermie, srdce a samo sebou i svaly trénovaných sportovců.

DHA je nejdůležitější mastnou kyselinou pro rychlý svalový pohyb. Je zajímavé, že DHA je přítomná ve vyšších koncentracích právě ve svalech trénovaných jedinců. Jedna ze studií hodnotila koncentrace mastných kyselin ve svalech sportovců a netrénovaných jedinců s obdobným složením stravy. Svalová vlákna trénovaných sportovců měla vyšší koncentrace DHA než vlákna jejich netrénovaných kolegů. Existuje zřejmá korelace mezi rychlými svalovými vlákny a obsahem DHA v nich. Obdobné příklady lze však nalézt i v říši zvířat - DHA je přítomná ve vysokých koncentracích v rychle kontrahujících svalech zvířat jako např. chrastítko chřestýše nebo křídla kolibříků.

Omega-3 snižují cvičením vyvolanou zánětlivou reakci a potlačují oxidativní stres - Nesporný pozitivní efekt podávání rybích olejů je snížení prozánětlivých látek, jejichž produkce je obvykle zvýšena při intenzivní fyzické zátěži. Suplement obsahující směs tokoferolů, flavanoidů a DHA snížil cvičením vyvolanou zánětlivou reakci (hodnoceno dle změn IL-6 a CRP). V další studii suplementace EPA + DHA zvýšila hladiny těchto mastných kyselin v krvi, což se projevilo sníženými klidovými hodnotami markerů oxidativního stresu u trénujících jedinců.

Omega-3 potlačují pozátěžovou bolest - Excentrická svalová práce je spojená se silnou pozátěžovou svalovou bolestí. Nedávná studie uvádí významné potlačení bolesti 48 hodin po excentrické svalové práci při příjmu omega-3 v dávce 1,8 g/den. Zvýšené napumpování a prokrvení svalů po příjmu omega-3 - studie publikovaná (2010) v časopise Clinical Nutrition hodnotila přidání EPA a DHA v dávce 4,7 g do středně tučného jídla.

Byla zjištěna redukce tonu artérií po jídle – nikoliv v horizontu dnů ani týdnů, ale během hodin! Výzkumníci předpokládají, že tento efekt nastává díky stimulaci tvorby látky zvané oxid dusnatý (NO), který je znám jako vazodilatátor zlepšující krevní oběh. Další studie z roku 2008 poukazuje na podobná zjištění, tj. na zvýšení aktivity enzymu eNOS (endotelial nitrix oxide synthase), který je zodpovědný za produkci NO. Sportovci jsou si již dávno vědomi příznivého účinku suplementů označovaných jako “Nitric oxid”, které slouží k napumpování a zvýšenému prokrvení zatěžovaných svalů. V této souvislosti je příjem rybích olejů před výkonem relativní novinkou. Tyto důvody jsou dostačující k tomu, aby si každý sportující jedinec uvědomil důležitost Omega3 ve stravě.

V sortimentu ON naleznete pouze jeden druh OMEGA 3 od společnosti Healt institut. Jejich olej je v neprůhledném tmavém skle, aby docházelo k co nejmenší oxidaci vlivem slunečního záření. Ideální je ho po otevření skladovat v lednici. Původ ryb je garantován! Jsou posílány čerstvě chycené ryby z okolí Islandu, kde je moře hodně čisté a neznečištěné. Následně jsou ryby šetrně zpracovávány a stáčeny ve formě oleje do lahviček. Záměrně není použita kapsle, aby nemuselo být použito plnivo a látky prodlužující čerstvost a nezávadnost. Tím je na oplátku větší koncentrace DHA a EPA!

VÍCE O PRODUKTU ZDE

 

Vladimír Rošinec

 

Pro případné dotazy použijte email: info@optimalnutrition.cz

Facebook: www.facebook.com/optimalnutritioncz

Instagram: optimalnutrition_cz

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.