Methyl Komplex coby základní suplement na doplnění vitamínů skupiny B

Jistě jste již mnohokrát slyšeli (a to nejen na našem blogu), že tělo sportovce klade zvýšené nároky na příjem některých vitamínů a minerálů. Přemýšleli jste ale nad tím, které konkrétní mikronutrienty to jsou? Na úvod tohoto článku postačí prozradit, že jedním z hlavních komponentů jsou vitamíny skupiny B. A proto se dnes zaměříme na Methyl Komplex, což je doplněk obsahující právě tyto vitamíny, představíme si jeho celkový vliv na zdraví sportovce, pozitiva tohoto doplňku i správné dávkování.

Co je to Methyl Komplex?

Methyl Komplex je doplněk stravy určený pro správnou methylaci, detoxikaci, celkové zdraví střev a také pro optimální produkci energie. Jedná se o suplement složený z vitamínů skupiny B, a to jak těch metylovaných, tak těch nemetylovaných.

K čemu jsou vitamíny skupiny B dobré?

Vitamíny skupiny B plní v našem těle hned celou řadu důležitých úloh, které se drobně liší v závislosti na daném vitamínu. Většinou je ale spojuje pozitivní vliv na metabolismus makronutrientů. Pojďme si v následující části našeho článku tedy přiblížit fungování každého z jednotlivých vitamínů obsažených v Methyl Komplexu. Hned na úvod je ale nutné podotknout, že tento doplněk neobsahuje celé spektrum vitamínů B, neboť některé z nich (například thiamin) v žádném případě nepatří mezi deficientní a jejich suplementace by byla zbytečná.

Vitamín B6

Vitamín B6 hraje velmi důležitou roli v metabolismu aminokyselin a sacharidů, neboť ovlivňuje produkci enzymů zajišťujících štěpení těchto makronutrientů. Přestože se ho v naší potravě vyskytuje relativně hodně, sportovci se zvýšeným příjmem bílkovin mají podstatně vyšší nároky i na příjem vitamínu B6. Stejně tak mají větší potřebu tohoto mikronutrientu i ženy užívající hormonální antikoncepci a osoby trpící celiakií. Existují tři hlavní deriváty- pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin. Všechny tři ale mají společné to, že do organismu je vstřebávána pouze jejich aktivní forma pyridoxal-5-fosfát. A právě tu najdete spolu s pyridoxin hydrochloridem v Methyl Komplexu.  

 
Pokud snídáte vajíčka, přijímáte nejen spoustu kvalitních bílkovin, ale také vysoké množství vitamínu B6.

Vitamín B2

Riboflavin je dalším vitamínem skupiny B obsaženým v Methyl Komplexu. Na rozdíl od prvního zmíněného si jej ale tělo nedokáže ukládat, a tudíž je potřeba ho neustále doplňovat. I když je stálý i při vysokých teplotách, jeho aktivní působení dokáže zničit přímé působení světla. Tento vitamín je nezbytný pro zdravé oči, dobrý stav kůže, správné fungování srdce a také pro metabolismus všech tří základních makronutrientů (tedy bílkovin, sacharidů a tuků).

Vitamín B9

Vitamín B9, známější spíše jako kyselina listová, hraje nezbytnou roli v syntéze nukleových kyselin RNA a DNA a také se podílí na metabolismu některých aminokyselin. Mimo to je velmi důležitý i při odstraňování nadbytečného homocysteinu z těla. Přestože se ve stravě tento mikronutrient nachází v poměrně velké míře, při tepelné úpravě se znehodnotí až z 95%. A právě z toho důvodu je lepší volbou jeho doplňování pomocí suplementů.

 
Avokádo je jedním z mála zdrojů kyseliny listové, který není třeba tepelně upravovat, a tudíž nedochází ke znehodnocení účinné látky.

Vitamín B12

Poslední důležitou složkou Methyl Komplexu je vitamín B12, který je v organismu zodpovědný za správnou krvetvorbu i lepší syntézu adenozintrifosfátu, jenž slouží (nejen sportovcům) jako důležitý zdroj energie. Pravidelný příjem tohoto vitamínu zlepšuje soustředění, podporuje správné fungování centrální nervové soustavy, a dokonce i zlepšuje paměť. Jelikož jsou primárním zdrojem vitamínu B12 živočišné produkty, největším rizikem deficitu jsou zasaženi vegani.

Co je to methylace a proč je pro nás důležitá?

Methylace je proces, při kterém je na molekulu navázán uhlovodíkový zbytek zvaný methyl (CH3). Důležitou roli zde hraje methylový donor (dárce), který methylovou skupinu odevzdává, a methylový akceptor (příjemce), který ji naopak přijímá. Methylové donory zároveň ovlivňují i produkci několika látek zlepšujících náladu, navozujících pocit pohody, ale zároveň i zvyšujících energii a zlepšujících představivost. Tento proces je nesmírně důležitý pro celou řadu reakcí probíhajících v organismu - methylací prochází mimo jiné i DNA a mnohé proteiny, aby mohly být vůbec využity.

Co je to MTHFR a proč je pro nás důležitý?

MTHFR je zkratka názvu jednoho z nejdůležitějších enzymů nacházejících se v našem těle. Methylentetrahydrofolátreduktáza totiž ovládá rovnováhu mezi jednotlivými vitamíny skupiny B a má naprosto zásadní vliv na vstřebání homocysteinu. A právě homocystein je aminokyselina, která velmi spolehlivě ukazuje rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Souvislost s vyšší hladinou HCy ale nemají jen kardiovaskulární onemocnění, nýbrž i zánětlivé nemoci střev, onemocnění kloubů a dokonce i permanentní pocit únavy.  


Pokud býváte často unavení, možná máte zvýšenou hladinu homocysteinu.

Proč bych měl Methyl Komplex vůbec užívat?

Většina důvodů, proč byste měli Methyl Komplex používat, plyne z výše uvedených informací. I tak si ale pro přehlednost článku vše ještě jednou zopakujeme:

  1.       Kvůli doplnění potřebných vitamínů skupiny B
  2.       Pro správnou methylaci
  3.       Pro optimalizaci hladiny homocysteinu, a tudíž i větší fyzický výkon a zamezení permanentní únavě
  4.       Kvůli větší produkci serotoninu a melatoninu, a tím pádem i dosažení pocitu pohody a kvalitnějšího spánku

Jak a kdy bych měl Methyl Komplex užívat?

Ideální je užívat 1-2 kapsle denně, buď se snídaní, nebo před spaním. Pokaždé je dobré zapít kapsli dostatečným množstvím vody.

Jaký je tedy závěr?

Pokud pravidelně sportujete a snažíte se o dosažení co nejlepších výkonů, lepší stravitelnost a využitelnost potravin, a zároveň i oddálení únavy, je Methyl Komplex tou nejlepší možnou volbou pro vás. Na rozdíl od mnohých ostatních doplňků je ale tento vhodný i pro nesportující, kteří se snaží vyvarovat mnohých zdravotních problémů způsobených vyšší hladinou homocysteinu v těle.

VÍCE O PRODUKTU ZDE

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.