Kalium Magnesium Komplex - Nepostradatelná součást suplementace sportovce

V dnešním článku zaměřeném na suplementy si rozebereme dopodrobna doplněk, který sice není příliš známý, ale přesto by neměl chybět v suplementačním plánu žádného sportovce. Jak jste nejspíše vyčetli z názvu, bude se jednat o Kalium Magnesium Komplex a zaměříme se jak na efekt každé účinné látky, tak i na další případné benefity, které může sportovcům tento suplement poskytnout.

Proč je důležité přijímat draslík?
Draslík je biogenní prvek nejvíce obsažený v mléčných výrobcích, obilovinách, bramborách, ale také v kávě. Jeho využití ve sportovní výživě je opravdu široké a jak poznáte v následujících odstavcích, užívat ho se opravdu vyplatí.

Zajišťuje správnou hydrataci
O důležitosti elektrolytů a hydratace jako takové jsme si povídali v souvislosti s Amino Elektolyt Komplexem, a proto zde vše shrneme jen velmi krátce. Draslík patří spolu se sodíkem mezi nejdůležitější elektrolyty, které pomáhají udržovat optimální hladinu vody v extracelulární a intracelulární tekutině. Jak prokázaly mnohé vědecké studie, špatná hydratace ohrožuje fungování životně důležitých orgánů, jako jsou ledviny nebo srdce. 

Je nezbytným neurotransmiterem
Mnohé odborné články se shodují na tom, že draslík patří (opět spolu se sodíkem) mezi nejvýznamnější nervové přenašeče, které zprostředkovávají komunikaci mezi mozkem a ostatními částmi těla. Z toho plyne, že nedostatečný příjem draslíku je zodpovědný za zhoršení schopností vytvářet či šířit nervové vzruchy, což bylo následně potvrzeno i klinickými studiemi. Nedostatečný příjem draslíku bývá velmi často spojován s poruchami spánku, nesoustředěností, bolestmi svalů a kloubůi srdeční aritmií. Jak ukazují některé odborné články, může u citlivějších osob zvyšovat riziko vzniku srdečních onemocnění, ledvinových kamenů i citlivost na sodík. 

Kolik draslíku bych měl denně užívat?
Podle některých odborně zaměřených serverů je doporučená denní dávka draslíku 3,7g. Možná si říkáte, že to zvládnete bez problémů pokrýt z běžné stravy, ovšem není dobré zapomínat na to, že tvrdě trénující sportovci mají zvýšené nároky na příjem tohoto prvku a jeho suplementace je tedy na místě.

Proč je důležité přijímat hořčík?
Druhým biogenním prvkem zastoupeným v tomto suplementu je hořčík, který má taktéž extrémně široké spektrum využití. 

Pomáhá tělu bránit se před stresem
Byla provedena celá řada vědeckých studií, které prokázaly, že s rostoucím stresem roste i spotřeba hořčíku v těle. Tělo ho při rizikových a náročných situacích vylučuje, zatímco vápník spotřebovává. I z tohoto důvodu je důležité mít vyrovnaný příjem mezi vápníkem a hořčíkem, ideálně v poměru 2:1 pro vápník.

Působí jako zdroj energie
Hořčík v potravě není důležitý jen pro podporu činnosti svalů a nervů, ale také pro přeměnu glukózy na energii. Bylo dokonce prokázáno, že lidé konzumující více hořčíku měli lepší náladu a to se samozřejmě může projevit i na kvalitě tréninku.

Pomáhá zlepšovat trávení
Hořčík zvyšuje peristaltiku střev a pomáhá uvolňovat větší množství žluči, čímž podporuje průchod potravy trávicím traktem a zabraňuje zácpě. 

V celkovém součtu se magnézium účastní více než tří stovek chemických reakcí, které v našem těle probíhají. Pokud vás problematika hořčíku, jeho význam při trávení a další podrobnosti zajímají, doporučuji prostudovat některé odborné práce, kterých je na internetu spousta.

Kolik hořčíku bych měl denně přijmout? 
V případě hořčíku odborné servery uvádí, že průměrná denní spotřeba by se měla pohybovat okolo 300 mg. I zde ovšem platí, že u sportovců může tato dávka být v závislosti na intenzitě tréninku a skladbě stravy mnohem vyšší.

Jak dávkovat Kalium Magnesium Komplex?
Pokud vás tento článek přesvědčil a vy jste se rozhodli pro zakoupení tohoto doplňku, bylo by dobré zmínit také správné dávkování. Výrobce na obalu uvádí užívat 2 kapsle po tréninku nebo před spaním. Při dávkování po tréninku napomáhá tento doplněk lepší adaptaci na trénink, před spaním tělo dokáže zklidnit a připravit na spánek. Osobně doporučuji se vyhnout například užívání společně s MultiKomplexem, neboť ten obsahuje látky absorbující se přes stejně receptury, a tudíž by mohlo docházet k horšímu vstřebávání.

Proč zrovna aspartát?

Při studování různých internetových článků jsem častokrát narazil na názor, že aspartátová forma minerálů je jednou z nejhůře využitelných, ba podle některých serverů dokonce i škodlivých forem minerálů, a proto byste ji vůbec neměli kupovat. Pravda je ovšem trošku jiná. Jak uvádí publikace  Fitness výživa- Power Eating Program, aspartáty pomáhají přeměně nahromaděného amoniaku na močovinu, která je z těla vyloučena. A je to právě močovina, která je zodpovědná za pocit únavy v průběhu tréninku. Z dalších benefitů aspartátu stojí za zmínku například to, že je skvělý pro zvýšení anabolických procesů v těle (což si rozebereme níže), působí preventivně proti křečím a ani při vyšších dávkách nemá laxativní účinky. Velice rozšířený je i mýtus, že aspartát má něco společného s aspartamem, který je poněkud kontroverzní. To ale také není pravda, neboť „aspartát“ je konjugovaná zásada kyseliny asparágové. To je aminokyselina, která působí jako intermediát močového cyklu a podle odborných publikací je také nejdůležitějším neurotransmiterem ovlivňujícím činnost mozku a míchy.   

Jak aspartát ovlivňuje produkci hormonů?

Jak jsme již nastínili výše, aspartátová forma zapříčiňuje také zlepšení anabolických procesů v těle. Konkrétně se jedná o snížení hladiny katabolických hormonů adrenalinu a kortizolu po tréninku. Hormony aspartát ovlivňuje proto, že se coby D-aspartát vyskytuje ve žlázách s vnitřní sekrecí, zejména v šišince, hypofýze, nadledvinkách a varletech. Z pozorování některých druhů savců vyplynulo, že je samotný D-aspartát velmi důležitý pro tvorbu testosteronu jako takového.

Pár slov závěrem

Pokud jde o užívání Kalium Magnesium Komplexu, rozhodně bych ho všem sportovcům doporučil. Jestli ale máte pouze omezené finanční možnosti, bude pro vás pravděpodobně lepší investovat do MultiKomplexu nebo do podobného vícesložkového zdroje vitamínů a minerálů.

 

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.