Vysokofrekvenční stravování vs. Přerušované hladovění

V dnešním světě, kdy přichází neustále nové a převratné poznatky vědeckých studií, se i stravování posunuje mílovými kroky kupředu. Lidé začali (díky Bohu) mnohem více přemýšlet nad skladbou svého jídelníčku, nad zastoupením jednotlivých makroživin a mikroživin i nad důležitostí pitného režimu. Bohužel jsme ale častokrát přehlcováni rozdílnými informacemi z různých zdrojů, a tak se obyčejný člověk může velmi snadno dostat k otázce, co je pro něj vlastně správné. Pojďme si v dnešním článku dát do kontrastu dva naprosto rozdílné způsoby stravování, a sice přerušované hladovění a vysokofrekvenční stravování.

Vysokofrekvenční stravování

Hned na úvod by bylo dobré si oba dva stravovací způsoby blíže představit. Podstatou vysokofrekvenčního stravování je konzumace 5-8 menších jídel denně, přičemž mezi každým jídlem by měl být odstup alespoň 2 hodin. Hlavním benefitem tohoto stravovacího návyku je, že tělo bude mít dostatek času na strávení veškerého jídla, což podpoří správné fungování metabolismu a zvýší tzv. termický efekt organismu (vysvětlený níže). Přestože byly provedeny mnohé studie, které prokázaly, že četnost jídel není tak důležitá jako celkový kalorický příjem, jiné výzkumy dokazují, že lidé přijímající více porcí, měli menší potřebu odpočinku. Ale tímto problémem se budeme zaobírat až později. Na závěr naší obecné charakteristiky se hodí dodat snad už jen to, že tento typ stravování je velice populární u silových sportovců, kteří kladou zvýšené nároky na svalovou regeneraci.

Přerušované hladovění

Přerušované hladovění je, jak už si většina z vás pravděpodobně odvodila, pravým opakem vysokofrekvenčního stravování. Tento stravovací způsob má svůj původ již v pravěku, kdy byl člověk coby lovec nucen absolvovat klidně i několikadenní půsty. Postupem času jsme si však začali zvykat na stále více jídla a většina z nás si nyní nedokáže představit, že bychom konzumovali pouze jedno jídlo denně. Zde je nutno podotknout, že lidské trávení není dokonalé, a proto dokážeme strávit jen určité množství potravy za hodinu. A tady nastává první problém. Pokud bychom se zaměřili například na rostlinné bílkoviny, zjistíme, že vyjdou z těla ještě dříve, než se dokáží plnohodnotně vstřebat. Z hlediska vegetariánské a veganské stravy je tedy nesmyslné držet se nízkofrekvenčního stravování. Ocenit ho naopak mohou zastánci ketogenních či nízkosacharidových diet, neboť tuky a bílkoviny z živočišných zdrojů se v organismu dokáží trávit postupně a využít téměř 100%.

Termický efekt potravin

Poměrně důležitou roli v nabírání svalů či redukování přebytečné tukové hmoty hraje tzv. termický efekt potravin. Zjednodušeně řečeno se jedná o množství energie, jakou tělo potřebuje na strávení potravy, kterou jste přijali. Právě zde mnohé poznatky ukazují, že nesprávné stravovací návyky ovlivňují tento termický efekt negativně, a tudíž zhoršují i výsledky vašeho snažení.  Z tohoto pohledu je tedy účinnější stravování vysokofrekvenční.

Jaký stravovací způsob zvolit?

Každodenní snažení v posilovně je pro většinu z nás nesmírně těžké, ovšem dodržovat správný jídelníček a zajistit tělu živiny potřebné pro růst, může být pro někoho ještě daleko těžší. Zde asi nemá význam se opírat o vědecké studie, protože praxe mluví za vše. Naprostá většina profesionálních kulturistů se stravuje pomocí vysokofrekvenčního stravování, aby jejich tělo dostávalo po menších porcích optimální množství bílkovin, sacharidů a tuků. Samozřejmě i zde existují výjimky, ale příliš mnoho jich není. Osobně jsem vyzkoušel jak vysokofrekvenční, tak i nízkofrekvenční stravování a musím říct, že i když mi vysokofrekvenční vyhovuje mnohem více, na všechno se dá zvyknout. První dny nízkofrekvenčního stravování pro mě byly extrémně těžké, protože jsem se neustále cítil unavený a hladový. Když jsem si ale po týdnu zvykl, dokázal jsem fungovat i na dvou či třech kalorických jídlech za den.

Kritéria

To, jaký styl stravování zvolíte, záleží čistě na vašich preferencích. Důležitou roli při výběru by ovšem měla hrát následující kritéria:

1. Skladba vaší stravy

Zde je důležité zmínit, že zásadní roli ve vhodnosti jednotlivých stravovacích způsobů hraje skladba stravy. Jak jsme již uvedli výše, pro vegany je mnohem lepší volbou stravování vysokofrekvenční, neboť rostlinné bílkoviny nejsou zcela využitelné a trávicím traktem projdou rychleji, než se plně vstřebají. Z dlouhodobého hlediska jim tak hrozí deficit bílkovin, který by se mohl projevit oslabením imunitního systému, vypadáváním vlasů i bolestí svalů a kloubů. Nízkofrekvenční strava může být opravdu dobrou volbou pro všechny z vás, kteří se stravujete pomocí:

  • ketogenních diet
  • nízkosacharidových diet
  • specifických forem hladovění
  • prediabetických diet
  • bílkovinovo-tukových metabolických diet

 

2. Cíle

Pokud se snažíte o nárůst svalové hmoty, pravděpodobně vám bude nejvíce ze všeho vyhovovat vysokofrekvenční strava. A to neplatí zdaleka jen u silových sportů, obecně pro jakéhokoliv sportovce je (podle mých vlastních zkušeností) lepší mít příjem kalorií rozdělený rovnoměrně do 5 -8 jídel za den a nechodit na trénink hladový či unavený.

  

3. Časové možnosti

Posledním, avšak neméně důležitým kritériem, které by mělo rozhodovat o způsobu stravování, jsou časové možnosti, jaké máte. Přiznejme si narovinu, že ne každý si může během své pracovní doby udělat třikrát přestávku na jídlo. V takovém případě není nutné se stresovat, protože i přerušované hladovění je jednou z možností. Důležité je ale dodržovat určitý denní harmonogram, protože z hlediska optimalizace nárůstu svalové hmoty není nic horšího, než když jíte sporadicky a nepravidelně.

Pár slov závěrem

Závěrem by bylo dobré zrekapitulovat vše, co byste si měli z dnešního článku odnést. Přestože člověk možná byl původně nastavený na nízkofrekvenční stravování, vlivem evoluce si zvykl více na to vysokofrekvenční. Každé tělo je jiné a neznamená to, že pokud budete jíst jen 3 kalorická jídla denně, nepřiberete svalovou hmotu a nespálíte žádný tuk. Z mé vlastní zkušenosti je nejlepší možnou volbou vysokofrekvenční stravování, které čas od času „obohatím“ o půldenní až jednodenní půst, během kterého se tělo skvěle vyčistí, sníží inzulínovou rezistenci, posílí imunitní systém i zdraví kardiovaskulárního systému. Volba ideálního stravovacího způsobu je ale jen a jen na vás. Vzhledem k tomu, že se z každého článku dozvíte něco trošku jiného, jednoduše vyzkoušejte oba dva stravovací způsoby a rozhodněte se pro ten, který vám bude vyhovovat více.

 

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.