Co to je methylace a proč jí trpí 70% populace? Pojďme se podívat na mthrf defekt zblízka!

Máte MTHFR genový defekt?? Aneb proč vám po konzumaci chřestu páchne moč.

Methylentetrahydrofolát reduktáza, krátce pouze MTHFR, je jedním z klíčových enzymů v těle, ovládá totiž rovnováhu mezi vitamíny skupiny B. Jedním z nich je kyselina listová (folát, vitamin B9), která zodpovídá za opravu DNA a proteinových struktur (replikace buněk), detoxikaci v játrech i odpourávání homocysteinu (HCy, meziprodukt metabolické přeměny methioninu na cystein).

V důsledku genové mutace, kterou trpí cca 77% populace střední Evropy, se sníží fungování enzymu a tím i proces methylace. Jakmile se proces methylace sníží, nepřímo se zvýší potřeba funkce methylových donátorů. Methylovými donátory se rozumí vitaminy skupiny B:

Vitamin B9 (kyselina listová, folát), dále B6 (pyridoxin) a B12 (kobalamin).

Se stávajícím MTHFR defektem nemůže být splněno 6 základních úkolů methylace:  

  

1. Snížení homocysteinu:

Homocystein je přirozeně se vyskytující sirná aminokyselina. Hladina homocysteinu v krvi je nejspolehlivějším ukazatelem rizika kardiovaskulárních onemocnění, která jsou hlavní příčinou 50% všech úmrtí!

Homocystein poškuzuje cévy, zvyšuje riziko trombozy a podporuje degeneraci Makuly (oblast sítnice, kde je největší hustota čípků a tedy nejostřejší vidění), a degeneraci nervových buněk.

Také podporuje rozvoj neurodegenerativních onemocnění, jako jsou demence, Alzheimrova choroba, Parkinsonova choroba a roztroušená skleróza.

Naproti tomu – fungující metabolismus folátu přeměňuje v těle homocystein na neškodný methionin!

Denné příjem vitaminů B6, B12 a L-5-MTHF (přírodní a aktivovaná forma kyseliny listové, B9) snižují, NAVZDORY GENOVÉ MUTACI, hladinu homocysteinu na dokonale neškodnou úroveň!!  

 

2. Methylace DNA:

Každá buňka obsahuje náš celý genetický materiál, ale při plnění určitého úkolu spoléhá jen na část genetické informace. Tento výběr se provádí pomocí methylace DNA.

Folát je rozhodující pro replikaci buněk (duplikaci DNA) a zejména podporuje růst buněk u nenarozeného dítěte! Vrozené vady a vady nervové soustavy lze sice zpětně vysledovat dle MTHFR defektu, ale přesto by si ženy měly udělat test genového defektu ještě před početím a učinit takové kroky, aby měl defekt co nejmenší vliv na plod (viz. dále v textu).

Dále je methylace zásadní při obraně organismu proti patogenům (bakterie, viry).

 

3. Methylace a neurotransmitery:

Methylace je nezbytná pro biosyntézu neurotransmiterů serotoninu, adrenalinu a dopaminu. Tyto látky přenášejí vzruchy mezi nervovými buňkami a tím zajištují optimální fyzickou a kognitivní výkonnost.

Dopamin a serotonin jsou zvláště důležité pro motivaci, duševní výkon a tréninkový drive!

Serotonin je zase tělu vlastní antidepresivum! Také se chová jako prekurzor melatoninu (spánkového hormonu) a tím nepřímo ovlivňuje hluboký a kvalitní spánek.

 

4. Methylace v játrech:

Methylace je jedním ze způsobů, jak detoxikovat játra a tím zlepšit metabolismus estrogenu (ženský pohlavní hormon, přemíra uznána jako příčina rakoviny prsu).

Studie také identifikovaly, že nadměrné množství estrogenu vedlo k rakovině děložní sliznice, vaječníků, prostaty, varlat a štítné žlázy. Premenstruační syndrom (PMS), cysty v prsu a vaječníkách jsou silně ovlivňovány estrogeny (pozn. Hořčík výrazně pomáhá při detoxikaci estrogenů!!).

Je tedy nesmírně důležité zaměřit se na stravu bohatou na „methylové donátory“ vitamin B6, B12, trimethylglycin, cholin a L-5-MTHF (přírodní a aktivovaná forma kyseliny listové, B9), nebo si vybrat kvalitní suplement s aktivními formami vitaminů skupiny B.

 

5. Methylace a myelinizace:

Methylace je důležitým krokem při tvorbě myelinu, lipoproteinové biomembráně obklopující axony většiny nervových buněk a umožňuje optimální a rychlý přenos signálů.

Produkce myelinu má zásadní význam pro řešení složitých úkolů a operací a také při složitějších pohybech, zejména ve sportu. Příkladem může být backhand v tenise, optimální brždění v zatáčce nebo přesně umístěná střela ve fotbale a hokeji.

Chcete být lepší sportovec? Potřebujete více MYELINU!

 

6. Methylace a imunitní systém:

Methylace také hraje roli při detekci cizích těles a antigenů v imunitním systému.

Výzkum ukázal, že methylace je snížená u lidí s autoimunitním onemocněním.

Methylace je také zásadní pro produkci T-buněk (t-lymfocyty), skupinu bílých krvinek, které jsou rozhodující v imunitní obraně.

 

Jednoduchý self TEST: snězte chřest (na jakýkoliv způsob) a pokud ucítíte při močení zápach z moči, máte zvýšenou potřebu brát aktivní formy methylových donátorů!

Závěr: zařadit vitaminy skupiny B do jídelníčku a pokud máte MTHFR, pořídit si suplement s aktivními formami vitaminů B. U nás v republice se jedná například o jedinečný suplement z našeho e-shopu s názvem MethylKomplex!

 

Dominik Kodras

Reference:

A. Fredriksen et al., Large-scale population-based metabolic phenotyping of thirteen genetic polymorphisms related to one-carbon metabolism. Hum Mutat. 2007 Apr 13; [Epub ahead of print]
S. Visvikis-Siest et al., Genetic variants predisposing to cardiovascular disease. Curr Opin Lipidol. 17 , 139 (2006)
L. Bathum et al., Genetic and environmental influences on plasma homocysteine: results from a Danish twin study. Clin Chem. 53 , 971 (2007)
D. Gemmati et al., Methylenetetrahydrofolate reductase C677T and A1298C gene variants in adult non-Hodgkins lymphoma patients: association with toxicity and survival. Haematologica. 92 , 478 (2007)
S. Kono et al., Genetic polymorphisms of methylenetetrahydrofolate reductase and colorectal cancer and adenoma. Cancer Sci. 96 , 535 (2005)

(zdroj: YPSI.de, Wolfgang Unsoeld)

 

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.