Chlorella - blahodárná protirakovinotvorná řasa, avšak stále opředená tajemstvím!

chlorella

Chlorella - blahodárná protirakovinotvorná řasa, avšak stále opředená tajemstvím!

Chlorellu známe jako sladkovodní jednobuněčnou řasu. Mezi její nejznámější účinky na lidský organismus patří detoxikace těla (zbavení těla toxinů, včetně těžkých kovů), mezi další, méně známé účinky, patří např. probiotické účinky, schopnost opravovat stěnu střev (asistuje při léčbě Crohnovy choroby), obnovovat střevní mikrofloru, poševní stěnu u žen nebo také omlazující účinky (dámy jistě ocení!).

Mimojiné, chlorella obsahuje všechny esenciální aminokyseliny! Obsahuje velké množství beta karotenu a dalších 20 minerálů a vitamínů. Za zmínku stojí např. hořčík, zinek, vápník nebo draslík.

Chlorella je pro lidské tělo zázračná hlavně z jednoho zásadního důvodu: tím je velký obsah CHLOROFYLU.

Chlorofyl je pigment obsažený v rostlinách a řasách - dává jim jejich zelenou barvu. Rostliny používají chlorofyl a pomocí světla dochází k procesu, který známe pod pojmem FOTOSYNTÉZA.

Základní strukturou chlorofylu je porfyrinje, látka podobná jedné z lidského těla, hemoglobinu.

Hlavním atomem chlorofylu však není železo, jako tomu je u lidského hemoglobinu. U rostlin je to hořčík.
Právě železa obsahuje chlorella nejvíce ze všech rostlin! Dokonce mnohonásobně více, než tolikrát vzpomínaný a notoricky známý ŠPENÁT. Má dokonce více železa, než játra!

Máme různé druhy chlorelly a každá z nich má své benefity, o kterých si něco řekneme:

Nejvíce známá je CHLORELLA PYRENOIDOSA (samozřejmě je součástí YPSI Chlorella Komplexu).

Obsahuje nejvíce CGF (Chlorella growth faktor), významně se podílí na obnově buněk, a proto jsou mu také přisuzovány omlazující účinky. Také pomáhá v boji s rakovinou a při léčbě po ozařování. Chlorella dokáže díky CGF urychlovat opravu nervových tkání našeho organismu a podílí se na vzniku nových buněk, proto je to ideální potravina pro nervové ústrojí a mozek.

Další známá odrůda je CHLORELLA JAPAN (VULGARIS) Je nejvíce zastoupena v našem doplňku „Chlorella komplex“ a nyní si řekneme, proč ji Wolfgang Unsoeld při výrobě tohoto produktu upřednostnil.

Navzdory zeměpisně jasnému názvu se tento druh zelené řasy pěstuje po celém světě, ovšem název Japan není náhodný, protože vznikl na základě toho, že právě v Japonsku se o využití této řasy začalo nejdříve uvažovat. Chlorella se stala nedílnou součástí i čínské medicíny, přesto ji nejvíce konzumují právě Japonci.

Zkonzumují jí v poměru na obyvatele nejvíce, užívá ji téměř 10 milionů Japonců. Obsahuje kvalitní vitaminy a bílkoviny, které podporují dobrou stavbu buněk v lidském organismu. A právě tyto skvělé účinky Chlorelly Japan jsou stěžejní pro dosahování nejlepších výkonů ve sportu.

Další důležitou složkou Chlorella Komplexu je CHLOROFYLIN (Copper Chlorophyllin – chlorofylin měďnatý).

Ten má jednu hlavní funkci, tou je neutralizace odpadních látek v těle. V dnešním světě jsme neustále bombardováni, ať chceme nebo ne, ze všech stran smogem, výfukové plyny z automobilů nám přímo čoudí pod nos, ze stravy také přijímáme nezdravé látky, dnešní konzumní styl života se nám snaží podstrčit narychlo vypěstované potraviny, urychluje se růst veškerých hospodářských zvířat a ve finále nám vše zabalí do folie plné bisfenolu a (BPA).

Chlorofylin pomůže tělu s odbouráním těchto nežádoucích látek v těle tím, že je na sebe naváže, vytvoří molekulární komplexy s těmito látkami, které také jsou často podezřívané za vnik rakoviny v lidském těle. Chlorofylin, ale i chlorofyl, blokují vznik karcinogenních účinků. Byly provedeny studie, že tyto látky mohou blokovat vznik rakoviny.

Suplementace chlorofylinu před jídlem výrazně snižuje počet močových stop aflatoxinu koncentrovaného v DNA . Bylo to pozorované u čínské populace, která chlorofylin užívá a netrpí rakovinou jater. Chlorofylin byl používán orálně při akutní léčbě pomalého hojení ran po dobu více než 50 let bez vážných vedlejších účinků. Ne nadarmo se chlorella doporučuje jako doplněk stravy při radioterapii, obsažený chlorofyl totiž chrání tělo před škodlivými účinky záření.

chlorofyl

Nedávná studie ukázala, že rakoviné buňky tlustého střeva zapříčiní zastavení buněčného cyklu po ošetření chlorofylinem. Byla provedena studie na čínské populaci v oblasti, kde je velmi vysoké riziko hepatocelulárního karcinomu. Polovině bylo podáváno před jídlem 100mg chlorofylinu, druhá polovina dostávala placebo. Test trval 16 týdnů. Poté byla měřena z moči hladina guaninu. U 55% pacientů byla nižší (ti užívali chlorofylin), než u pacientů užívajících placebo, což naznačuje, že suplementace chlorofylinu před jídlem může podstatně snížit indukované poškození DNA a vznik rakoviny.

Trošku jsme odbočili na téma rakovina, na které připravujeme samostatný článek, ale pojďme dokončit výčet benefitů chlorofylinu: dodává vysoké množství hořčíku, podporuje krevní okysličování, eliminuje zácpy, čistí a detoxikuje tělo od toxických kovů a chemikálií, podporuje střevní biotu, podporuje imunitu, dodává energii, vyživuje a stimuluje trávicí trakt.

TIP ON: 3x3 kapsle YPSI Chlorella Komplex denně.

Specifické využití u jednotlivců bude možné konzultovat od května v naší připravované poradně v Českých Budějovicích!

Děkujeme za pozornost! Doufáme, že na chlorellu nezanevřete a dáte jí šanci ve svém suplementačním protokolu.

Zdroje: 1. Matthews CK, van Holde KE. Biochemistry. 2nd ed. Menlo Park: The Benjamin/Cummings Publishing Company; 1996. 2. Sudakin DL. Dietary aflatoxin exposure and chemoprevention of cancer: a clinical review. J Toxicol Clin Toxicol. 2003;41(2):195-204. (PubMed) 3. Dashwood RH. The importance of using pure chemicals in (anti) mutagenicity studies: chlorophyllin as a case in point. Mutat Res. 1997;381(2):283-286. (PubMed) 4. Egner PA, Stansbury KH, Snyder EP, Rogers ME, Hintz PA, Kensler TW. Identification and characterization of chlorin e(4) ethyl ester in sera of individuals participating in the chlorophyllin chemoprevention trial. Chem Res Toxicol. 2000;13(9):900-906. (PubMed)

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.