Citrulline Malate a jeho pozitivní účinek na tělo a výkon

citruline

Citrulline Malate a jeho pozitivní účinek na tělo a výkon

Citrulin malát je doplněk stravy, který možná neznáte a který pravděpodobně ani nepoužíváte.

Co tedy je L-citrulin??

Jedná se o neesenciální aminokyselinu, která je součástí syntézy bílkovin a je také součástí cyklu tvorby močoviny (L-Arginin, L-Citrulin, L-Ornitin). Ta probíhá v játrech a je tak součástí každodenní tělesné detoxikace amoniaku, vznikajícího převážně z aminokyselin.

L-Citrulin jako takový je látka, ze které se dají vytvořit 2 další aminokyseliny. Z L-Citrulinu se vytvoří L-Arginin a z L-Argininu pak L-Ornitin. Díky tomuto procesu je zbytečné suplementovat všechny 3 aminokyseliny, které by měli v celkovém důsledku menší efekt ještě s vedlejšími účinky, jako zažívací problémy!

L-Citrulin zvyšuje energii, stimuluje imunitní systém a zkracuje potréninkovou DOMS (svalová bolestivost), což je stěžejní věc v oblasti sportu. Díky těmto vlastnostem zlepšuje regeneraci, zmírňuje únavu, zlepšuje prokrvení tkání (díky Argininu) a přesun energie (ATP) do svalů. Dále zvyšuje odolnost svalu proti kyselině mléčné, která stojí většinou za tím, jestli uděláte nějaké to opakování navíc, nebo zda v rozhodujícím momentu dokážete běžet o pár vteřin déle.

Užíváním se zlepšuje produkce okamžité energie (ATP) a její obnova i za menšího přísunu kyslíku. Díky tomu se zvyšuje síla při výkonu a oddaluje se únava.

V produktu s názvem Citrullin Plus od německé firmy Edubily je navíc obsažena i malátová sůl, která je součástí Krebsova cyklu, jenž má na starosti buněčnou energii organismu a to jak v aerobní, tak anaerobní glykolýze (přeměna glukózy na ATP). Díky této kombinaci nám vzrůstá využitelnost L-Citrulinu na ATP až o 30% !!

Citrulin Malát jako takový je střípkem ve světě suplementů a určitě se nedá brát jako nezbytný, ale určitě se dá brát jako vhodný!

Jeho užíváním napomůžete tělu k tomu, aby se:

1. Rychleji zbavovalo odpadních látek ze svalů.

2. Rychleji a efektivněji zbavovalo amoniaku z močoviny (díky L-Ornitinu).

3. Rychleji zregenerovalo po náročném tréninku.

4. Efektivněji vypořádalo s potréninkovou DOMS (při užívání po tréninku).

Jeho užíváním se:

1. Zlepšuje citlivost na inzulín (díky nedostatku Argininu) při přeměně na Ornitin. Užívá se i u lidí trpící Diabetes Mellitus II., hypertenzí a pro lepší zdraví cév.

2. Funguje přímo jako neurotransmiter.

3. Zvyšuje syntézu bílkovin i za nepřítomnosti jiných aminokyselin a tak nám zajištuje pořád anabolické procesy v těle.

4. Díky rozšiřování cév zásobuje tělo větším množstvím živin, dochází k většímu napumpování svalů a rychlejšímu průtoku krve.

Součástí Citrulline Plus není je samotný L-Citrulin+malát, ale jsou zde chytře přidány aminokyseliny a vitaminy, které pozitivní efekty umocňují.

Ať už jsou to vitamíny skupiny B (B9-Folát a B12), které jsou součástí metylace a detoxikace homocysteinu na neškodný methionin. Tím nám napomáhají odstraňovat z těla toxické látky.

Vitamin C společně s extraktem z šípků, jenž nám nejenom (jako silný antioxidant) napomáhá vypořádat se z oxidačním stresem tvořeným buňkami, ale také k samotnému čištění krve plné nežádoucích látek.

Aminokyseliny Taurin a Glycin, které zde mají synergický účinek a napomáhají zlepšení detoxikace v játrech nejenom po náročném tréninku, ale i při běžných tělesných procesech.

Dávkování před tréninkem: ¾ odměrky rozpustit v 250ml vody pro zlepšení nabuzení, prokrvení, využitelnosti živin v krvi, snížení laktátu, amoniaku a prodloužení svalové vytrvalosti.

Dávkování po tréninku: 1-1½ odměrky pro zajištění rychlejší regenerace, zbavení se odpadních látek, zvýšení růstového hormonu a IGF-1, snížení bolestivosti svalů a tím i stresového hormonu kortizolu.

O.N. TIP: jako preworkout zkuste 30 min. před tréninkem vylouhovaný čaj Yerba maté, nebo 1,5g N-acetyl-L-Carnitine (nekombinovat), 2 tablety Brainmax 2.0 a 15 min. před tréninkem ¾ odměrky Citrulline plus společně s 5g kreatinu.

A vaše tělo je, v kombinaci se správným rozložením stravy během dne, připraveno k maximálnímu svalovému rozvoji, zvyšování výkonu a a jako bonus také ke spalování tuků!!

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.