Tajemství elektrolytů - část 1 - Úvod a vodní bilance




Elektrolyty


Dnes se podívíme na téma, které je v České republice zatím neposkvrněno a vysvětlíme naše doporučení, které zní:
BERTE ELEKTROLYTY PRO VYŠŠÍ VÝKON PŘI TRÉNINKU I V BĚŽNÉM ŽIVOTĚ!

Často se setkáváme s otázkami typu: Co jsou to elektrolyty? Co v těle dělají? Jaké jsou jejich výhody při tréninku a v každodenním životě? Zodpovědět všechny tyto otázky dopodrobna by zabralo spoustu času, proto se na ně podívejme ve zkratce v první části našeho nového článku:

CO JSOU ELEKTROLYTY?
Elektrolyty jsou minerály, jako je například sodík, draslík, hořčík, vápník, chlor a fosfor. Jsou obsaženy v cytosolu, což je vnitrobuněčná tekutina. Elektrolyty tedy zodpovídají za správnou funkci buněk! Zajišťují správnou rovnováhu buněk a hrají klíčovou roli při regulaci osmotického tlaku a metabolismu buněk (anabolismus x katabolismus).

JAKÉ JSOU ÚKOLY ELEKTROLYTŮ?
Klíčová je jejich role také v nervovém systému, při svalových kontrakcích, zajištení správné bilance vody v těle a jsou stavebními částmi například kostí a zubů.

ELEKTROLYTY A VODNÍ BILANCE
60% tělesné hmotnosti muže se skládá z vody, u žen je to 50 %. Voda je distribuována v ideálním případě v 10% v cévách, 30 % mezi buňkami a 60% v buňkách. Elektrolyty jsou přítomny v různých koncentracích uvnitř i vně buňky. Tato rovnováha v lidském těle je regulována ledvinami.

STANOVENÍ VODNÍ BILANCE
Správné rozložení elektrolytů uvnitř buněk a vně buněk hraje velmi důležitou roli pro optimální fungování těla a určuje současně rovnováhu vody v těle. Tělo používá různé prostředky pro sledování této rovnováhy, aby se mohlo v případě potřeby přizpůsobit. K tomuto účelu se používají, mimo jiné, různé hormony. Hormony jsou chemičtí poslové, které pomáhají tělu a jeho orgánům, tkáním a buňkám za účelem výměny informací. Hormony, které tělo používá k regulaci elektrolytů a vodní bilance, jsou: antidiuretický hormon (také známý jako ADH,nebo vasopresin) a aldosteron.
Zejména, aldosteron je regulován stresovým hormonem, kortizolem. Je to možná překvapení, ale i stres má významný dopad na vodní bilanci.
Pro poměr mezi intracelulární (uvnitř) a extracelulární (vně) tekutiny v zásadě platí, že čím větší množství vody v buňce, tím lepší je prostředí pro maximální pokrok v tréninku, budování svalů a odbourávání tuků.

JAKÉ VÝHODY MAJÍ ELEKTROLYTY PŘI TĚLESNÉM VÝKONU A V KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ?
Studie z roku 2008 dospěla k výsledku, že úroveň výkonu se snižuje ztrátou vody v množství od 3% do 19%. Subjektivní vnímání účastníků studie také bylo takové, že došlo ke snížení výkonu o 70%!

SHRNUTO A PODRŽENO, optimální vodní bilance je rozhodující pro maximální sílu a růst svalů během tréninku!!

Na další otázky se můžete těšit ve druhé (a možná i třetí) části.

Jak tedy na problém s elektrolyty? Řešením je ultimátní spojení elektrolytů a aminokyselin (BCAA) v produktu od společnosti YPSI s názvem Amino Elektrolyt Komplex, jehož autorem je jeden z nejúspěšnějších evropských trenérů a expertů na výživu, Wolfgang Unsoeld! -> u nás dostupné ve třech fantastických příchutích: citron, višeň a ledový čas broskev!

                                                   
                                                                                    -->    K ZAKOUPENÍ ZDE  <--

Za O.N. tým,
Dominik Kodras

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.