Licorice komplex

Tento suplement máme v nabídce dlouho a myslíme si, že si o něm zasloužíte vědět co nejvíce. Jedná se totiž o produkt, který nemá ve světe obdoby! Je to super mix prastarých asijských a ajuverdských bylin, které se v Asii, Himalájích a severských zemích užívají po staletí. V našem moderním světě pro tyto zastaralé rostlinky už není místo. Vše se nahrazuje chemickými látkami a na funkčnost těchto superlátek se postupně zapomnělo. Wolfgang Unsold toto tajemství oprášil a použil extrakty z několika vzácných bylin, které v našem hektickém životě nebo sportovním vytížení rozhodně využijeme. Jedná se hlavně o úpravu hormonální rovnováhy do správných kolejí. V kombinaci se silovým tréninkem, nám tento superbylinný mix pomůže optimalizovat správnou funkci hormonů. Další účinek Licorice Komplex je, že vám pomůže spálit přebytečné tuky. Určitě byste měli tento suplement zařazovat jednou kvartálně, i když si myslíte, že vaše hormony pracují správně. Využívá se pro celkovou regeneraci a detoxikaci. Mix bylin: Lékořice, Rehmanie, Aschwagandy, Rhodioli, Discorea villosaje a Shizandry vám nikdo nikde nenamíchá. Pojďme si podrobně probrat, jak každá bylina na naše tělo působí.

Lékořice

Lékořice se v tradiční přírodní medicíně používá již tisíce let k léčbě řady různých onemocnění. Protože je bohatým zdrojem biologicky aktivních rostlinných látek, působí na váš organizmu různými způsoby. Užívání lékořice je doporučováno zejména při problémech s dýchacími cestami. Díky svým vlastnostem totiž dokáže pomoci při takových těžkostech jako kašel či zahlenění. Velmi dobře ovšem působí i při zažíváních potížích, tedy při zácpě, nadýmáni, žaludečních vředech apod. Lékořice umí pomoci také v případě komplikací s různými záněty. Navíc působí antisepticky, močopudně, dokáže rozpouštět močové kameny a pomáhá při kožních problémech.
Lékořici setou lze doporučit i pro úpravu látkové výměny a k posílení imunity, neboť pozitivně působí na činnost imunitního systému. Tato bylinka je ovšem vhodná i při ryze ženských problémech, a to zejména při menstruačních a klimakterických potížích, neboť má hormonální účinky. Podporuje ale také činnost nadledvinek, má regenerující vlivy na slinivku, snižuje hladinu cholesterolu a umí pomoci i při rozmanitých alergiích.
Lékořice obsahuje glycyrrhizin, sladkou látku, která je dokonce mnohem sladší než běžný cukr. Díky obsahu glycyrrhizinu a dalších biologicky aktivních látek lékořice působí na vaše zdraví, a to jak v kladném, tak v záporném slova smyslu. Lékořice dále obsahuje řadu biologicky aktivních složek, jako jsou přírodní polyfenolové antioxidanty nebo saponiny. Tady je přehled nejdůležitějších z nich: Glycyrrhizin: Tato látka, která se též jmenuje kyselina glycyrrhizová, je v lékořici zastoupena nejvíce. Lékořicový kořen obsahuje 2 - 3% glycyrrhizinu a lékořicový extrakt pak 10 - 25%. Za řadou léčivých účinků účinků lékořice stojí právě tato látka.

Likviritin (Liquiritin): Tento antioxidant dává kořenu lékořice žlutou barvu.

Likviritigenin (Liquiritigenin): Jeden z hlavních antioxidantů, který v lékořici najdeme. Jedná se o fytoestrogen, látku, která má podobnou strukturu a účinky jako ženský pohlavní hormon estrogen. Má řadu účinků na lidské zdraví.

Glabridin: Tato látka patří mezi antioxidanty a fytoestrogeny a má řadu účinků na vaše zdraví.

Rehmanie

Kořen rehmanie lepkavé je důležitá součást mnoha receptur tradiční čínské a ajurvédské medicíny.
Rehmanie lepkavá - Rehmannia glutinosa - je až 30 centimetrů vysoká trvalka se žlutými či purpurovými květy z čeledi Gesneriaceae. Pochází z Číny z provincie Hean a ze středního Mongolska. Nyní se pěstuje ve střední Asii. V našem mírně klimatickém pásmu dobře roste a také je schopna při mírných zimách přezimovat.
Souvisí s centrální nervový systém, krevní oběh, cévy, srdce, trávicí ústrojí, játra, slinivka, rozmnožovací soustava, hormonální činnost, ústrojí vylučovací - močové cesty, plíce, pohybový aparát - kosti, svaly.
Rehmanie obsahuje spoustu užitečných látek, jako jsou glykosidy, catalpol a rehmaniosidy, ale také látky steroidního charakteru jako beta-sitosterol, kampesterol a stigmasterol, dále arginin aj. Rehmanie tak umí stimulovat tvorbu kostní dřeně a růst svalů. Dále přispívá k udržování žádoucí hladiny krevního cukru, podporuje srážlivost krve a udržuje normální tělesnou teplotu.

Ashwagandha - indický ženšen

Ve staré Mezopotámii byla ašvagandha známá jako narkotikum, ve starých indických spisech je oslavována jako zázračný životodárný prostředek a tonikum. Je často vzpomínaná v receptech tradiční indické medicíny z před 4 000 lety. Do Evropy byla poprvé dovezena v 16. století. Tradičně byla ašvagandha ceněna jako afrodisiakum a součást nápojů lásky. V tantrických rituálech byla užívána za účelem prodloužení erekce. V současné Indii je velmi populární mezi manažery, kteří ašvagandhu užívají namísto valia.
K hlavním účinným látkám ašvagandha patří tzv. withanolidy, látky steroidního charakteru, laktony, tropanové alkaloidy, glykosidy, volně aminokyseliny – např. kyselinu glutamovou, kys. asparagovou, glycin, alanin, prolin, tryptofan a cystin, jakož i hojnost minerálních látek, z nichž nejdůležitější je biologicky velmi dobře dostupné železo.
V ajurvédské medicíně se ašvagandha hojně užívá při rekonvalescenci po těžkých onemocněních, při fyzickém či duševním vyčerpání, tiší záněty a snižuje vysoký krevní tlak. Prokázán byl také pozitivní vliv kořene Withania somnifera na některé funkce mozku, jako je zlepšení schopnosti získávání informací a jejich uchovávání. Ašvagandha zlepšuje fyzickou i duševní kondici staré lidi, zpomaluje procesy stárnutí. Antioxidační působení ašvagandha je založeno na neutralizaci volných radikálů, které se pohybují v lidském těle a tím chrání buňky organizmu před jejich negativním vlivem.
Z prokázaných klinických účinků je známo, že rostlina ašvagandha působí jako harmonizér ženšenového typu s posilujícími a tonizačními účinky, dále jako sedativum, prostředek protizánětlivý a imunomodulátor, podporující vlastní obranné síly organismu. Jako adaptogen zjednodušuje přizpůsobení organismu v obtížných situacích a zvyšuje odolnost proti fyzickému a psychickému stresu.
Ašvagandha působí jako antidepresivum. Má detoxikační účinky. Výsledky zkoušek korespondují s pozorováními, které poukazují na pozitivní vliv rostliny na vzrůst odolnosti organismu proti negativním fyzikálním a chemickým činitelům prostředí a dále na detoxikaci tkáně jater. Ašvagandha také zlepšuje tvorbu červených krvinek a hemoglobinu. V vyšších dávkách působí dokonce protinádorově. Harmonizuje krevní obraz, vykazuje kladné imunostimulační účinky na aktivitu kostní dřeně, zvyšuje tvorbu bílých krvinek, zejména při poškození krvetvorby cytostatickou léčbou. Formou tinktury působí ašvagandha antibioticky.
Užívání ašvagandha zvyšuje počet bílých krvinek, s čímž souvisí stimulace imunitního systému. Dostupné jsou práce, kde jsou publikovány výborné výsledky použití Aašvagandy u některých druhů chemoterapie, kdy dochází k rapidnímu úbytku leukocytů. Ašvagandha má navíc antioxidační účinky a tlumí růst nádorových buněk.
Protizánětlivé účinky ašvagandha se využívají při revmatických chorobách, zánětech pojivové a svalové tkáně, kůže a sliznic. Ašvagandha má perspektivu i v oblasti sportovní medicíny. Urychluje regeneraci a tlumí mikrozápaly v namožených svalech.
Přispívá ke snížení stresu, ke zvýšení energie, podpoře vitality a sexu. Příznivě působí při kardiovaskulárních chorobách, zánětech průdušek a podpoře imunity. Zlepšuje kvalitu života v sexuální oblasti u mužů a žen.
Další pozitivní účinky, které má Ashwagandha podle ajurvédy, jsou: zlepšení paměti, zlepšení schopnosti učit se, zrychlení reakčního času, zmírňování pocitu úzkosti a deprese, odstraňuje nespavost, posiluje nervový systém,sportovcům chrání svalovou hmotu, brání působení kortizolu a snižuje hladinu cukru v krvi.

Rhodiola

Rhodiola rosea (Rozchodnice růžová) se vyskytuje především v arktických oblastech a horských oblastech Eurasie a Severní Ameriky. Rhodiola rosea je velmi vzácnou a chráněnou rostlinou.
Jsou ji přičítány schopnosti zvyšovat koncentraci a paměť, přispívá k duševní čilosti, dobré vyváženosti organismu a jeho produktivitě, pozitivně ovlivňuje náladu a stav vědomí. Studie potvrdila příznivý efekt na snížení depresí, zlepšení fyzického a psychického stavu a na snížení únavy po čtyřtýdenním opakovaném užívání rozchodnice. Další studie potvrdila podporující vliv rozchodnice při vzniku stresujících faktorů na hodnoty jako jsou chuť k jídlu, změny ve fyzické aktivitě, přibírání na hmotnosti a hormonálním cyklu. Příznivý kosmetický vliv se pozoroval u klinické studie, kdy se potvrdil vliv na pevnost a pružnost pokožky.
Při dávkování 340-680 mg za den extraktu z rozchodnice u smíšené populace ve věku 18-70 let bylo pozorováno snížení depresí bez vzniku nežádoucích účinků. Ve výsledcích se konfrontoval účinek rozchodnice a IMAO-A antidepresiv u mírných depresivních poruch s pozitivním pozorováním jeho vlivu za minimalizace rizika oproti antidepresivní terapii léčivy.
Vhodná je k užívání při sportování a v zátěžových situacích, kde vzniká stres a probíhá velká spotřeba energie. Aktuálně se užívá u vytrvalostních sportovních disciplín a také u silových, bojových sportů. Nadzemní část rozchodnice se v některých částech světa užívá běžně jako složka potravy přidáváním do salátů (převážně v asijské části světa).
V lidové terapii se užívá a doporučuje při mnoha rozličných stavech od nekomplikovaných únav a depresích až po preventivní užití při imunitních deficitech a rakovinách. Doporučuje se také při nachlazení, chřipce a migrénách. V Rusku a Skandinávii je po staletí užíván k vyrovnání se stresujícím a studeným místním prostředím.
V kořeni rozchodnice bylo doposud identifikováno kolem 140 chemických sloučenin.

DIOSCOREA VILLOSA - SMLDINEC CHLUPATÝ

Český název Smldinec chlupatý není příliš líbivý, latinsky však Discorea villosaje trvalá bylinka původně z Číny. Ve středověku se odtud rozšířila do Ameriky. Užívá se po staletí již za doby Aztéků a Mayů se užívala jako léčivá bylinka pro širokou škálu onemocnění jakou jsou ženské problémy a tišení bolesti při porodu miminka.
V 18. a 19. století byla Dioscorea villosa předepisována ženám při silné menstruaci a obtížných porodech. Dnes se kořen dioscorei využívá především průmyslově pro izolaci steroidního saponinu dioscinu, ze kterého se následně vyrábí progesteron a řada steroidních léků (mimo jiné antikoncepce). Mimo dioscin, obsahuje dioskorea také řadu dalších látek, jako jsou fytosteroly, alkaloidy a třísloviny, kterým vděčí za své účinky protizánětlivé, podporu tvorby žluči (cholagogum), proti křečím, rozšiřování cév a další.
Má antioxidační schopnosti. Bylinka působí na správné fungování žláz s vnitřní sekrecí, na to úzce navazuje stabilizace hladiny hormonů u žen i mužů a zpomalení procesu stárnutí. Ženám reguluje menstruační cyklus a zmenšuje bolestivé a nepříjemné symptomy v období klimakteria (emocionální nevyrovnanost, deprese, pocení, návaly, únava, závratě a poruchy spánku). Působí taky proti křečím reprodukčního a zažívacího ústrojí, tím že uvolňuje svalstvo působí pozitivně při menstruačních bolestech, a při kolikových bolestech syndromu dráždivého střeva. Nedá se zapomenou ani na vitalizační a omlazující efekt, antirevmatické účinky, úlevě od bolestí dělohy, při zánětech vaječníků a žlučníku.
Obsahují substance (diosgenin), které mají podobnou strukturu jako steroidní hormony estrogeny a proto se zařazují mezi fytoestrogeny – látky, které se vážou na estrogenní receptory a narušují tak funkci endogenních estrogenů v organismu. Snižuje množství triglyceridů v krvi, čímž pozitivně ovlivňuje proces myšlení, především pak paměť a schopnost koncentrace. Rovněž vykazuje výrazné antioxidační schopnosti a snižuje riziko vznikuaterosklerózy a osteoporózy. Dioscorea villosa působí na správné fungování žláz s vnitřní sekrecí. Pomáhá stabilizovat a normalizovat hladiny hormonů jak u žen, tak i u mužů a zpomaluje proces stárnutí.
Mezi další pozitivní účinky patří např.- vitalizační a omlazující efekt, harmonizuje hormonální systém, proti křečím zažívacího a reprodukčního ústrojí, uvolňuje svaly, což zmírňuje kolikové bolesti, spojené se syndromem přecitlivělého střeva (dráždivý tračník) a při menstruačních bolestech k pročišťování krve a jater.

Schizandra

V čínské medicíně jsou tmavomodré plody využívány již po dlouhá staletí jako pomocník při zvýšení síly a chuti k milování. Schizandra čínská je schopna zvyšovat hladinu oxidu dusíku, jež je důležitým faktorem pro prokrvení tkání. Funguje i jako omlazující kůra pro ledviny, které jsou důležité i pro potenci u mužů.
Je známo, lidská játra jsou jednou z nejdůležitějších stanic těla, proto potřebují tu nejvybranější péči. Péči schizandry. Je schopna prodloužit život a ulehčit práci, a to díky lignanům. V tradiční čínské medicíně je schizandra využívána i při těch nejtěžších případech poničení jater – napadení hepatitidou.Ze zdravých jater plyne i čištění krve. U diabetiků podporuje léky spojené s diabetes a evidentně normalizuje hladinu cukru v krvi.
Rostlina v sobě má poměrně vysoké množství vitamínů C, A a E. Také obsahuje další důležité prvky, které lidský organismus využije, jako např. železo, vápník, síru, sodík či draslík. Kromě zmíněného ještě schizandra prohlubuje dýchání a o něco zlepšuje vidění. K dalším účinkům patří stimulace mozku, zmírnění depresí, potlačení neuróz, úprava hladiny krevního cukru a cholesterolu či účinná léčba nepříjemného nadbytečného denního a nočního pocení. Schizandrin obsažený v plodech má antivirové účinky, ochranný efekt a posiluje nervovou soustavu. Schizandra ve stimulujících dávkách účinkuje ještě lépe než kofein a jeho účinek trvá až šest hodin. Pokud zkonzumujete nerozkousané plody, pak efekt přijde až za třicet až šedesát minut. Schizandra je považována za silný a účinný adaptogen. Adaptogen je termínem z alternativní medicíny, který naznačuje, že rostlinná droga je vhodným prostředkem pro zvýšení odolnosti organismu. Schizandra, jakožto představitel této skupiny, je příhodná pro navození pocitu pohody, vyvážení stresu a přísunu energie. Radosti přibyde i lidem trpící chronickým únavovým syndromem. Schizandra je o úroveň výše než známý kofein.

Licorice komplex ke koupit ZDE.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.