Vitamín D3+K2: Cesta k pevnému zdraví!

D3 K2




Kosti, klouby, zuby

 

V praxi se mě běžně lidé ptají, zdali užívám nějakou formu vápníku na kosti, jestli jsem zkusil na klouby tohle nebo zda má cenu užívat tohle.
Můžu říci, že neužívám. Užívání je zbytečné ne-li přímo kontraproduktivní, pokud nejsou podchycené následující body!

Rád bych se dožil stáří plný elánu, bez ztráty kognitivních schopností, orientace. Nechci být závislý na milosrdenství v této nemilosrdné době. Mé přání je být zdravý tělem i duchem!

K tomu, když jsem se vydal na tuhle svou cestu a vedu na ní nejednoho z Vás (alespoň v to doufám), bylo potřeba mít zkušenosti nebo znalosti. Nejlépe OBOJE!

Mám velkou mezeru v obojím, ale věřím, že střípky znalostí, které skládám dohromady, povedou k jasnému cíli. To je zdravé stáří, plně výkonový střední věk a radost ze života.

Problémů spojených se stářím je několik (vlastně hodně) až člověk neví, jestli se to vše dá mít pod palcem. Říkám si, že velkou měrou na mém zdraví se podílí genetika, ale nechci riskovat a raději dělám vše proto, abych podpořil svůj genetický kód a to například epigenetikou!

Od 50-ti let věku se člověk ve zvýšené míře potýká s různými formami rakoviny, kardiovaskulárním a neurodegenerativním onemocněním, diabetem, obezitou, bolestmi kloubů, revmatem, aterosklerózou, osteoporózou, atd.

A jsou to právě poslední zmiňované body, o kterých se dnes budeme bavit.

Osteoporózou nyní celosvětově trpí třetina žen a každý pátý muž po padesátce. To je oproti minulosti obrovský nárůst a to člověka vede k zamyšlení, co se změnilo, že to tak je? Máme se přeci čím dál tím lépe, nebo ne?

Podle většiny odborníků je hlavní příčinou, kromě úbytku pohlavních hormonů, především nedostatek vápníku (částečně i zinku a hořčíku). Doporučují tedy zvýšit jeho příjem.

Když pominu to, že mají lékaři ze zákona povinnost předepisovat léky nebo formy minerálů s naprosto nulovou vstřebatelností, viz „oxid formy“, protože jim to farmacie nařizuje.

Přestože existuje kvalitní studie z roku 2011 z British Medical Journal vypovídající o tom, že ženy beroucí doplňky s vápníkem (aby nedostaly osteoporózu) ji stejně dostanou! Kromě toho jsou, na rozdíl od těch, co žádné takové doplňky neberou, ohrožené aterosklerózou, infarktem a mozkovou mrtvicí!

 Stejně jako se ví, že lepek je pro lidské zdraví nevhodný, ať už jsme na něj citliví, nebo ne, tak podobně ne-li stejně, je na tom kasein (nejlevnější mléčná bílkovina). Největším problém u lepku je GLUTEINOMORFÍN a u kaseinu KASEINOMORFÍN. Ty napadají náš mozek, likvidují mozkové buňky a vytváříme si na nich závislost!


 D3 K2




Je hloupost si myslet, že zvýšením a přidáním mléka do své stravy dostaneme do těla potřebné množství vápníku. Navíc, když se jedná o mléko od krav a ještě pasterizované. Problém bych neviděl u fermentovaných mléčných produktů, jako jsou kefíry, jogurty, sýry (ideálně od koz a ovcí, volně pasoucích krav a z nepasterizovaného mléka).

V dnešní době se pomalu, ale jistě, dostává do povědomí lidí jeden z důležitých vitamínů v oblasti osteoporózy (alespoň v to doufám) a tím je vitamín D3.

Nedostatek vitamínu D3, který ve skutečnosti není vitamín, ale prehormon, hraje důležitou roli nejen při vzniku osteoporózy, ale i rakoviny, roztroušené sklerózy, diabetu, astmatu a celé řady dalších onemocnění. Ovlivňuje totiž expresi okolo 1200 genů.

Je vytvářen v pokožce slunečním UVB zářením, a to z cholesterolu, jenž byl před pár lety strašákem a který dnes (snad už) lidé neřeší, protože není nebezpečný!

Na rozdíl od našich předků, kteří větší část roku trávili pod širým nebem, my jsme neustále v interiéru, oblečení nebo namazaní opalovacím krémem, a proto vitamín D3 musíme přijímat převážně z potravy nebo  doplňků potravy. Bez vitamínu D3 totiž nedojde ke vstřebávání vápníku ze střev.

Jakmile se vápník díky vitamínu D3 vstřebá a dostane do krevního řečiště, začne se usazovat v cévách (zejména ve věnčitých tepnách), takže se do kostí prakticky nedostane, což vede ke vzniku už zmiňované artrózy, aterosklerózy, infarktu anebo mozkové mrtvice ať berete vápníku, kolik chcete!


Proto přichází na řadu další nesmírně důležitý vitamín, o kterém se moc nedočtete, a tím je vitamín K2.

Vitamín K2 aktivuje celou řadu enzymů (proteinů) a mezi nimi zejména osteokalcin (nekolagenní bílkovina v kostech a zubech) a matrix GLA protein. Právě osteokalcin, který je vytvářen buňkami v kostech, dopravuje vápník do kostí a do zubů a brání tak, aby se usadil v cévách a měkkých tkáních, kam nepatří.

A pokud už k tomu došlo, tak již zmiňovaný enzym - matrix GLA protein - ten, rovněž aktivovaný vitamínem K2, vytahuje vápník z cév, kloubních chrupavek a pokožky (potlačuje tím do jisté míry i vznik vrásek) a dává jej k dispozici osteokalcinu. Tomu se říká: „zabít dvě mouchy jednou ranou.“

Desítky let jsme byli přesvědčováni, že kornatění cév způsobuje cholesterol, že díky němu se v cévách usazuje vápník. Cholesterol je křivě obviňován a léky na jeho snížení – konkrétně statiny, patří vůbec k nejnebezpečnějším „lékům“.

Přitom na léčení aterosklerózy nemají prakticky žádný vliv, neboť jde o proces osifikace (kostnatění), neboli vytváření kostní tkáně v cévních stěnách. Tento proces je díky aktivaci matrix GLA proteinu zvratný po dostatečně dlouhodobém příjmu vitamínu K2, který chybí většině z nás!

 

A jako třetím důležitým vitamínem pro absorpci vápníku je vitamín A, který rovněž není vitaminem, ale jako vitamín D3 aktivuje genovou expresi. Nutné je, aby se jednalo o vitamín A organického původu, protože syntetický je toxický, stejně jako vyšší dávky vitamínu D3 (nad 40 000 IU).

Zatímco vitamín D3 působí na geny, které zvyšují počet osteoblastů (buněk vytvářejících kostní tkáň), vitamín A zas ovlivňuje expresi genů zvyšujících tvorbu osteoklastů - buněk, které odbourávají starou kostní tkáň, aby udělala místo té nové.

Osteoklasty, jejichž tvorba je stimulována vitamínem A, také sekretují už zmiňovaný osteokalcin, díky němuž dochází k mineralizaci kostí (dodání minerálů). A tak se bez vitamínu A neobejde obnova kostní tkáně.

Zde je vidět provázanost. Všechny klíče do sebe krásně zapadají a jedna věc bez druhé nemá smysl a je nefunkční!

 

+  bonus:

 Osteokalcin nás chrání i před vznikem obezity a diabetu, aktivuje tvorbu inzulinu ve slinivce a současně i v tukových buňkách sekreci adinopektinu, který zvyšuje citlivost na inzulin. U mužů pozitivně ovlivňuje tvorbu testosteronu a chrání je tak před impotencí. U žen vitamín A působí na tvorbu estrogenu a progesteronu a zároveň potlačuje vznik nádorů (zejména tlustého střeva a dělohy).

 

Závěrem lze tedy říci, že jako prevenci proti spoustě nemocem je mít podchycené 3 vitamíny ve své stravě nebo kvalitních doplňcích.  Prvním je vitamín D3, který přivede po“ řece“ (krvi) látky do těla, vitamín A zajistí, aby byla cesta na řece bez překážek (odstraňuje starou kostní část a mineralizuje novou) a vitamín K2 doladí vše do dokonalosti -  spravuje hráze na „řece“ a nedovolí nechat odtékat proud „řeky“ nikam jinam než kam má! 

 

Biologicky dostupná forma vitamínu A jsou retinoly: retinol, retinal, kyselina retinová

Dále pak prekurzory - karotenoidy, provitamíny.

Dostatečné množství biologicky dostupného vitamínu naleznete například v multivitaminu MULTIKOMPLEX

A naprosto geniální a jedinečná kombinace vitaminu D3 & K2  dostupná i v ČR!

 

Za tým O.N.,

 

Vladimír Štindl

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.