Tajemství elektrolytů – část 2 – Nervový systém a detoxikace

elektrolyty2

V první části článku o elektrolytech jsme si řekli základní informace a pojmy. V této části půjdeme trochu hlouběji do problematiky a čtení bude vyžadovat vaši bystrost a chuť dozvědět se nové věci tak, jak je vidí zakladatel YPSI, Wolfgang Unsoeld.

Tak pojďme na to!


Elektrolyty, svaly a nervový systém


Elektrolyty tvoří jakýsi rovnovážný systém mezi prostorem uvnitř a vně buňky, tzv. extracelulární prostor. Elektrolyty jsou přítomny uvnitř a vně buněk v různých kombinacích.
Draslík, hořčík a fosfor jsou daleko více přítomny uvnitř buněk, zatímco sodík, vápník a chlor jsou více obsaženy vně buněk.
Rozdílná distribuce elektrolytů uvnitř a mimo buňky pomáhá udržovat rovnováhu elektrolytů pomocí jejich transportu z vnějšího prostředí dovnitř buňky, nebo naopak z vnitřku buňky vně buňku, toto také vede ke změně napětí na buněčných stěnách.

Pouze za předpokladu, že je udržována distribuce elektrolytů mezi vnitřkem a vnějškem buněk a dochází ke změnám napětí na buněčných stěnách, jsou tělesné buňky životaschopné, plní si své úkoly a sdílejí mezi sebou informace.
Tyto změny napětí dále umožňují například elektrickou aktivitu nervových a svalových buněk. To znamená, že se prostřednictvím neuronů dochází k šíření informací, které získávají svalová vlákna díky nervovému systému.

Celý tento proces je závislý na vodivosti nervu a tato vodivost je závislá na optimální rovnováze elektrolytů!
Nicméně, nervový systém potřebuje elektrolyty nejen ke správné aktivitě svalových buněk, ale také ke správné funkci kognitivních schopností, jako jsou paměť, pozornost, koncentrace a rychlost získávání informací z okolního prostředí.

Shrnuto a podtrženo, elektrolyty jsou nezbytné nejen pro správnou funkci svalů, ale také pro kreativní myšlení a soustředění! Měli by je využívat tedy nejen SPORTOVCI, ale také STUDENTI a PRACUJÍCÍ LIDÉ!

kognitivní schopnosti



Elektrolyty, buněčný metabolismus a detoxikace

Distribuce elektrolytů navíc umožňuje řízenou výměnu kapaliny mezi prostorem uvnitř a vně buňky, tzv. extracelulární prostor (viz. dříve). To znamená, že elektrolyty pomáhají stanovit celkovou vodu v těle.
Regulovat vodní bilanci v těle je velmi důležité, protože, jak už víme, tělo se skládá ze 60% právě z vody, z toho 2/3 se nachází v buňkách a 1/3 vně buněk.

Pouze tehdy, pokud je v těle přítomno dostatečné množství vody, voda je v těle rozložena rovnoměrně a ve správném poměru mezi prostorem uvnitř a vně buněk, může optimálně probíhat buněčný metabolismus a tělesná detoxikace!

Pokud to opět shrneme, vyjde nám, že elektrolyty jsou nezbytné ke správné funkci VŠECH tělesných procesů, včetně tolik omílané tělesné DETOXIKACE!

To je k této části vše, ve třetí a poslední částí se podíváme na konkrétní využití elektrolytů v praxi!

Elektrolyty jsou ve všech příchutích dostupné na našem e-shopu!  ZAKOUPIT ZDE

Za tým O.N.,

Dominik Kodras

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.