Betain Hcl a trávicí enzymy jako klíč ke zdravému zažívání a maximalizaci proteosyntézy

Další produkty, které zaplňují díl skládačky v sortimentu OPTIMAL NUTRITION, jsou Betain Hcl (kyselina chlorovodíková) a trávicí enzymy od SLOGARu. Napomáhají správnému chodu trávicí soustavy, především rozkládá bílkoviny na aminokyseliny a jednodušší sloučeniny.

Používat při:

  • špatném zažívání
  • nadýmání
  • při přejídání
  • různých očišťujících dietách
  • optimalizaci GIT

Pojďme si detailně popsat, jak produkty fungují v lidském těle.

  Žaludeční kyselina je kyselina chlorovodíková (ve starší literatuře ji můžeme najít jako kyselinu solnou). Je vylučována žaludkem společně s trávicími enzymy. Možná nyní je někdo zmaten, protože zná kyselinu chlorovodíkovou (chemická zkratka HCl) jako koncentrovanou kyselinu, která může vypálit v řadě materiálů díru. V žaludku je ve zředěné formě, ale je zajímavé, že je přesto natolik silná, že může například, pokud bychom ji vyextrahovali ze žaludku, i popálit koberec. Není třeba se ovšem obávat, z tohoto důvodu jsou vnitřní stěny žaludku pokryty ochrannou vrstvou zabraňující jejich poškození.

 Tato kyselina podporuje štěpení složek potravy, což je dáno tím, že podporuje činnost enzymů, které štěpí bílkoviny na aminokyseliny. Pokud množství žaludeční kyseliny klesá, enzymy přestávají štěpit bílkoviny v takové míře, jak je třeba, a tím pádem dochází k narušení metabolismu bílkovin. Výsledkem jsou žaludeční potíže a možnost vzniku alergických reakcí. To ovšem není jediná funkce žaludeční kyseliny.

 Další funkcí je to, že likviduje část bakterií, parazitů i virů, které mohou být obsaženy v infikované potravě. Jinou, nepřímou funkcí, je to, že při jejím nedostatku klesá i počet minerálních látek v těle, což může mít mimo jiné za následek chudokrevnost, špatný stav nehtů, kůže a vlasů. Důvodem je to, že při poklesu množství žaludeční kyseliny nedochází k dostatečnému uvolňování (a následnému vstřebávání) minerálů.

 Důvodem poklesu může být věk, ale i přemíra stresu nebo nadbytečné užívání léků ze skupiny antacid, které snižují hladinu žaludeční kyseliny. Další význam žaludeční kyseliny je v tom, že v žaludku vytvoří směs s potravou, která se odborně nazývá chymus.

Tato směs putuje do oblasti dvanácterníku, kde svou kyselostí podněcuje produkci enzymů slinivky břišní a žluče ze žlučníku. Pokud není tato směs dostatečně kyselá, tato produkce není dostatečná. A znovu nastává stav, kdy chybí trávicí enzymy ze slinivky a žluč, opět tak nedochází k dostatečnému štěpení bílkovin (a rovněž i tuků a cukrů).

Jednou z těchto látek, kterou můžete objevit v doplňcích stravy, je hydrochlorid betainu. Je zjednodušeně označován jako betain, jedná se o hygroskopickou dusíkatou látku (váže vlhkost) obsaženou v cukrové řepě. Během jejího zpracování se koncentruje v melase.

BetainHCl rovněž přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu. Je to oxidační produkt cholinu, jeden ze stupňů přeměny neboli oxidace betainaldehydu na betain katalyzuje betainaldehydoxidáza. Celá záležitost je poměrně složitá, samotný betain vlastně představuje název pro celou skupinu organických sloučenin, betainů.

Hydrochlorid betainu patří tedy mezi acida, protože pomáhá nahrazovat normální sekreci žaludeční kyseliny. Rozkládá se v žaludku a uvolňuje kyselinu chlorovodíkovou. Často se kombinuje s pepsinem (pro pamětníky – dnes již neexistující lék Acipepsol). Tato kombinace umožňuje acidifikaci žaludečního obsahu uvolněním HCl z vazby na betain, potencuje se tak účinek pepsinu, který pro svou aktivitu potřebuje nízké pH.

Potravinové doplňky obsahující betain hydrochlorid (betain HCl), často v kombinaci s trávicími enzymy (trávicí enzymy solgar obsahují také betain HCl), podporují tedy zvýšení kyselosti žaludečního prostředí a rovněž zlepšují trávení i využívání živin organismem. Také pomáhají při nadýmání a syndromu dráždivého tračníku.

Betain HCL se nesmí užívat při onemocnění žaludečními či dvanácterníkovými vředy, kdy je většinou množství žaludeční kyseliny zvýšené.

Na závěr ještě můžeme říct, že tyto suplementy nemusíme brát pouze při potížích s trávením, ale také pro zlepšení rozkladu potravin a tudíž k lepšímu vstřebání živin do těla. To nám přinese lepší procento vstřebání živin do těla, zlepší proteosyntézu, zlepší regeneraci, svalovou hypertrofii atd. Jeden z dalších benefitů použití betainu Hcl, můžeme považovat i to, že snižuje hladinu estrogenu a tudíž nám zvedá hladinu testosteronu.

VÍCE O PRODUKTU ZDE

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.