Zinek - lesk a bída zapomenutého minerálu

zinek

Zinek – lesk a bída zapomenutého minerálu

Často se u nás můžete setkat s články o hořčíku, nejvíce deficitního minerálu v lidském těle, který se účastní více jak 300 enzymatických reakcí v těle, zodpovídá za kvalitu našeho výkonu, spánku a celkového well-beingu. Toto nepřestaneme zdůrazňovat, a právě proto je na magnesiu postaveno mnoho našich produktů.

Nyní se ale budeme bavit o zinku, druhém nejvíce rozšířeném minerálu v našem těle. Velká část populace je však zinek deficitní…

Co je zinek?

Patří mezi nejdůležitější minerální látky v těle. Najít jej můžeme v každé buňce našeho těla. Podílí se na metabolismu tuků, cukrů, hormonů a vitamínů. Už pouhý lehký nedostatek může mít na naše tělo negativní dopad.

Hraje veledůležitou roli v našem imunitním systému, je to tedy silný antioxidant!

Zodpovídá za kvalitní fyzickou výkonnost, pokroky, či stagnaci v posilovně.

Udržuje hladinu testosteronu (ano, pánové, libido!) a u žen zvyšuje plodnost.

Slouží jako prevence proti rakovině.

Zlepšuje kardiovaskulární zdraví.

Zlepšuje citlivost na inzulín.

Slouží jako prevence proti Alzheimerově chorobě, zlepšuje mozkové funkce.

Zlepšuje spánek a kognitivní funkce.

Zlepšuje náladu a pomáhá proti depresím.

Co dělá zinek glycinát výjimečným?

Zaprvé je třeba porozumět procesu chelatační reakce. Po tomto složitém procesu se minerály stávají chemicky vázanými na aminokyseliny. Chelatace se vyskytuje přirozeně a to v průběhu trávicího procesu k usnadnění transportu minerálních látek přes trávicí stěnu tak, aby mohly být v těle efektivně využity.

Aminokyseliny nejsou jedinými „chelátory“, ale jsou ideální právě pro minerály. Forma glycinát je chelátová, tedy pro tělo velmi dobře využitelná.

Běžné formy minerálů jsou absorbovány v GIT (gastrointestiální trakt) a mají elektrický náboj, tím pádem k sobě přitahují různé složky potravy a tím pádem se špatně rozpouštějí a využívají.

Chelatační reakce zajistí oslabení nadměrné aktivity minerálů -> vznikají tzv. chelátové minerály, ztrácejí svůj elektrický náboj daleko snadněji se absorbují.

Je třeba říci, že zinek obsahují i různé potraviny. Problém nastává, pokud jsou potraviny ošetřované, nebo zpracované, pak tuto nadhodnotu ztrácejí. A ruku na srdce, kdo si v dnešní době dopřává maximálně kvalitní organické potraviny v bio kvalitě? Pokud se mezi vámi někdo takový najde, snižuje se mu nutnost suplementovat.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou v tomto směru vegetariáni, kvůli nadměrné konzumaci potravin obsahujících kyselinu fytovou a také lidé se střevními problémy.

V jakých potravinách tedy najdeme nejvíce zinku?

  •  - zelený hrášek
  •  - fazole
  •  - houby
  •  - dýňová semínka
  •  - špenát
  •  - organické hovězí krmené trávou
  •  - ústřice

Zinkový test

Jak poznáme nedostatek zinku? Zkusit můžete testy doporučované například Dr.Mercolou. První možností je krevní test, druhou orální zinkový test chuti, kdy se vypije 1-2 lžičky roztoku sulfátu zinku a pokud necítíme jeho chuť, jsme zinek deficitní.

Příznaky nedostatku zinku

  • - malý apetit a chuť k jídlu
  • - výkyvy nálady
  • - zhoršený čichový a chuťový vjem
  • - nízké libido
  • - chuť na sladké

Doufáme, že článek byl přínosem.

Doporučení:

Zvyšte svůj příjem zinku na 30-40mg denně!

Zinek Glycinát německé firmy Edubily nyní k zakoupení ZDE

Nezapomínejte na zinek!

Za tým ON,

Dominik Kodras

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.